Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Chocolate chip and sea salt brownies.

 

Klockan närmar sig ett sent halv elva och jag har inte haft tiden för mitt lilla kreativa rum här, förrän nu. Eftermiddagen har gått åt till ombesörjande av kompislek, fysisk rörelse, middagsmat, räkningar och tvätt. Tisdagsgöra med andra ord.
 
Läst idag: I dagens Sydsvenska en artilkel om vikten av fredagsfika på jobb. En klok forskare har kommit fram till denna punkt och jag applåderar febrilt! Hurra! Mitt fredagsbakande är sålunda helt rätt. Bättre personaltrivsel och allmänt välbefinnande är resultatet om man tillåter sig en fredagsfika tillsammans på sin arbetsplats. Dessutom skulle jag vilja tillägga: Det är så mycket lättare att komma tillbaka till sitt lilla jobb ocm man har lämnat fredagen med feelgoodkänsla och samhörighet.
Fredagsfika alltså. Det fortsätter vi med.
 
 
 
Detta brandtal blir en fin övergång till dagens recept: Chocolate chip and sea salt brownies! Kanske något att bjuda dina kollegor på? Du kommer att bli berömd på jobbet. Lovar!
 
 
Receptet hittade jag hos en av mina favoritbloggerskor Made by Mary, och kommer här:
 
Sätt ugnen på 175 grader ca 35 minuter.
Klä en fyrkantig form med höga kanter med bakblåtspapper och smöra bakplåtspappret.

 
Brownie:
 
235 gram rumsvarmt smör 
4 dl socker
2 dl kakao 
0,75 dl ljus sirap
1 nypa salt
4 ägg
2 dl mjöl
100 gram mörk choklad
 
Chokladfudgetopping:
 
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram hackad mörk choklad
80 g smör, rumsvarmt
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form med höga kanter med bakplåtspapper, smöra bakplåtspappret med smör.
 
Vispa samman rumsvarmt smör med sockret till en vit och krämig massa. Sikta ner kakao och vänd samman detta samt sirap och salt.
 
Kläck ner ett ägg i taget, och sikta till sist ner vetemjölet i smeten. Grovhacka den mörka chokladen, och vänd ner i smeten. Vänd tills allt blandat sig väl. 
 
Fyll formen med smet och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara dallrig i mitten när du tar ut den. 
 
Låt svalna på galler.
 
Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme och rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.
 
Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.
 
Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från formen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
 
Vid servering: Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp i bitar och och strö lite havssalt på toppen på varje brownie. Servera den som den är eller med en klick vispad grädde.
 

 
Enjoy!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Lord have mercy!

Jag som bestämt mig för att jag absolut inte får eller ska äta något sött från och med i dag! Hård träning och diet blir det denna veckan för att kicka i gång kroppen ordentligt!

Du gör fantastiska bakverk som jag någon dag hoppas på att få smaka så munnen får känna sensationen som ögonen ser!
Kommentar postad
Ja du, det där låter ju onekligen gott. Jag saknar faktiskt det där tilltugget till kaffet på eftermiddagen ibland. Det blir lite tråkigt utan men jag vet att när jag väl äter något sådär sött så blir jag bara äcklad nu för tiden. Man vänjer sig. Men jag är säker på att de är supergoda:-)

Du är fantastisk på att baka! Fortsätt med det, jag tycker om dig ändå:-)

Kram
Kommentar postad
oj det såg farligt gott ut..måste provas!! kram
Kommentar postad
Choklad är perfekt för välbefinnandet ♥ Synd att jag inte gillar att baka för de där ser ruskigt goda ut. Kram
Kommentar postad
Mums!
Du vet väl om att dom söker nya deltagare till "Hela Sverige bakar"?
Ser framemot att se dig på tv :)
Kram!
Kommentar postad
Det är klart att man blir glad av fredagsfika! :)
Kram.
Y
Kommentar postad
Ser supergoda ut! Saltet på toppen måste vara en fullpoängare! Skall baka dessa men minskar nog ner på sockermängden! Kramar!
Kommentar postad
Åh va gott !!
Tack för recept !!
Fredags-fika ÄR GOTT = ))
Ha en fin dag.
Kram Helene.
Kommentar postad
**Gottit**
/Kram pårej från mig i solen!
Kommentar postad
Mm det ser verkligen underbart gott ut. Här är jag hemma ännu en dag med lillprinsen som är genomförkyld och vi har i alla fall lyckats få till några chokladbollar. Jag är verkligen ingen bagare, bakar bara för att barnen tjatar ;-) KRAM
Marie
Kommentar postad
Tack snälla för receptet! Det är precis det jag tänker att göra, bjuda jobbarkompisarna på fredagsfika! Hur många bitar blir det? Får kanske baka två omgångar, så jag kan bjuda man och barn också...
Svar: I receptet står det att det blir 16 bitar, men det beror ju på hur stora man gör dem! Det är en ganska mäktig kaka så man kan med fördel skära de lite mindre tycker jag. Så kan man äta två med lite mindre dåligt samvete!:-)
Ursäkta sent svar....hoppas kakan blir lyckad!!

Kram Cecce
cecce
Kommentar postad
Åh de där ser farligt goda ut. Sådana man gärna vill ha två
av. Kram
Kommentar postad
Som vanligt både ser det grymt gott ut och låter lika gott!!! :-P
Fredagsfika hade vi på mitt förra ställe i Malmö och det saknar jag på mitt nuvarande jobb!

Har en galen idé om en hojtur genom landet under några dagar i sommar och hälsa på favoritbloggare. Intresserad av ett besök? :-)
Kommentar postad
SV: SKrattar , du är för go!

Ja jag slog till och köpte pro 12 månader här på blogg.se och fick då med domännamn och mail :)

Jag går i planerna på starta företag för mitt fotograferande :)

Kommentar postad
Mums vad de ser goda ut :)
Ha en härlig dag
Kommentar postad
Hos oss är det "förbud" för alla sötsaker, lite trist tycker jag nog..
Kommentar postad
ser sjukt gott ut!
Kommentar postad
Åh så gott!
Kommentar postad
mums!
Kommentar postad
Hoppas det smaka :)
Kommentar postad
Gud så gott det ser ut
Kommentar postad
Mmmmm vad gott!
Kommentar postad
Ser riktigt gott ut :)
Kommentar postad
Låter fruktansvärt gott!
Den där forskaren låter som en klok människa. Fika är lösningen för allt hehe ;)
Kommentar postad
gott!