Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Yvonnes sommarskorpor.

 
 
De här små skorporna alltså!
Dessa bakades i flygande fläng i ett sommarvarmt kök för några år sedan. Just för att de är så lättbakade och goda! Sen tappade jag bort receptet och fick be min fina vän Yvonne att skicka receptet än gång till, då suget efter dessa sommarskorpor slog till så där intensivt som bara skorpsug kan!
 
Det bästa med skorporna är att man kan variera dem lite efter vad man har hemma i skåpen. Denna gång blev det valnötter och pecan och mandelmjöl (bytte ut en tredjedel av vetemjölet) i degen. Men det går lika bra med solrosfrön eller mandel eller andra nötter. Eller så bestämmer man sig för att smaksätta med choklad eller något annat sött.
Skorporna innehåller inget smör och förhållandevis lite socker vilket gör att man kan unna sig några fler. Och det säger jag er: Man tar gärna en, sen en till, och en till....Så håller man på tills de är slut och bakar fler!
 
 
 
 

Yvonnes Sommarskorpor, 35-40 st

4 dl havregryn
Ca 4 dl vetemjöl 
1-2 dl rostade solroskärnor, nötter eller mandel ( kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk stött kardemumma
½ tsk salt
2 ägg 
½ dl rapsolja
1½ dl mild yoghurt

Ugn 225 grader

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda och rör i ägg olja och yoghurt. Arbeta ihop till en deg.
Forma degen till 3 smala längder på en mjölad bänk.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut längderna och skär dem med en vass kniv i sneda skivor. Lägg tillbaka dem med snittytan upp.
Grädda i mitten av ugnen tills de får färg ca 5-10 minuter. Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka några timmar.
Lägg dem i en burk med lock.

Passar lika bra som knaprigt tilltugg med färska efterrättsbär som till förmiddagskaffet!

 

(Oj...ser nu att jag glömde havregrynen i gårdagens bak. Hoppsan! Men de var goda i alla fall!)

 

 
Annars denna fredag:
 
Idag anländer min nya diskmaskin! Äntligen!
Och så ska jag åka till Sturups flygplats och kolla på alla flygplanen som lyfter mot skyn och rysa lite grand och tänka att en vacker dag ska flygrädslan motas bort på allvar. Men framför allt ska jag hämta Ann-Louisesom kommer från Stockholm och ska gästa mig och mitt lilla bo i helgen!
 
Hurra!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Oj oj frestande att läsa här, som vanligt, jag som ska hålla mig från socker. Men nu har det gått sex dagar och det värsta suget är faktiskt borta och jag mår bättre.
Ha en härlig helg!
Kommentar postad
Underbart gott & såå läckert att fövara dem i en glasburk så här :)
Ha en härlig dag/Kramar Annmi
Kommentar postad
De där får det bli när tid finnes.. semestern är nu inom räckhåll!
Kommentar postad
Åh mumsigt! Jag bara älskar skorpor! Farligt farligt men så otroligt gott!

Tack för tips!
Kram Malin
Kommentar postad
Dom låter goda! Borde kanske baka nu, när vädret inte är det bästa. Vi har mulet och 14 grader. Är det sommar eller?
Vad trevligt med besök. Ha en fin helg, du och din väninna :)
Kram
Kommentar postad
Vet du, jag bakade dina/ Yvonnes skorpor idag :)
Goda!!
Kram och go'kväll!
Kommentar postad
Skorpan är underskattad, det är så gott till en god kopp te.....Kram Anette
Kommentar postad
Älskar skorpor.Hmmm dags att baka skorpor lchf, kan bli spännande. Kul med besök, kommer bli en riktig toppenhelg förstår jag. Kramisar Tina

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben