Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Påskårta med mandel/chokladbotten fylld med vit choklad och mangomousse!

 
Här kommer receptet till tårtan jag bakade i går. En mandel/chokladbotten fylls med vit choklad och mangomusse och dekoreras efter behag. Eftersom det är påsk passar det bra med chokladägg eller liknande men vill man har en syrligare smak kan man använda hallon eller andra bär.
 
Jag bakade tårtan i en form, storlek 18 cm i diameter, eftersom jag ville göra en mindre tårta och halverade därför receptmängden. Väljer ändå att skriva ut receptet för en större form ( ca 24 cm). Är man inte så många tårtätare fungerar det alltså bra att göra efter halva receptet.
 
Tårtan ska tas fram ur frysen i god tid före servering då den är godast mjukfryst.
För övrigt går den bra att förbereda i förväg och förvara i frysen fram till serveringsdagen och dekorera den strax före. Smidigt tycker jag.
 
 
Botten
125 g sötmandel
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
75 g smör, rumsvarmt
 
Mousse
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
2 burkar mangopure a 125 gram
5 gelatinblad
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln ganska grovt.
Blanda den hackade mandeln, socker, mjöl och kakao i en bunke och rör ned smöret.
Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg papperet i botten och tryck ut smeten i formen, det går enklast med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 14–16 min. Låt bottnen svalna.
 
Mousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min.
Smält den vita chokladen över vattenbad eller på svag värme i mockrovågsugn. Rör om tills den är slät och fin. Låt den svalna något.
Vispa grädden och tillsätt den smälta chokladen och äggulorna. Blanda till en jämn mousse.
Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Rör ner i moussen.
Häll moussen över mandelbottnen och jämna till ovansidan med en slickepott.
Frys tårtan i några tim. Ta ut tårtan ca 30 min före servering. 
 
Lycka till!!
 
 
 
I dag ska vi förbereda morgondagens bestyr då vi i familjen åker på lite olika håll. Det ska packas kläder och hårprylar och laddare och presenter. På tal om presenter ska jag alldeles strax åka till distributeren av Rivsalt, som visade sig bo alldeles i närheten av där jag bor. Så smidigt! Rivsalt är en riktigt bra gåbortspresent tycker jag. Använder själv detta bordssalt dagligen. En snygg förpackning och en design som gör sig på köksbordet!
 
Hoppas ni får en riktigt fin skärtorsdag!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Wow...Vilken vacker Påsktårta & säkert ljuvligt god..
Skärtorsdag för mig innebär mycket otrevligt minne & känns svår iår,men...

Har min Lycka nu tillsammans med min Micke/Kram & ha en underbar Påsk!
Kommentar postad
Så mumsigt. Jag ska också baka påsktårta... och en cheesecake när jag ändå är igång. Kram.
Kommentar postad
Vilken ljuvlig påsktårta o lakritsmarsipan hur gott låter inte det, måste jag prova att göra. Nu ångrar jag mig sååå att jag inte köpte rivsaltet jag höll i på NK, får bli nästa gång. Ha en mysig o skön påsk. Kramisar Tina
Kommentar postad
Vilken härlig tårta!
Kommentar postad
Vilken fin färgsprakande tårta :) Ser ju supersmarrig ut!

Vill önska dig en riktigt GLAD PÅSK!!

Kramar Bella

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben