Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Enkelt med fasligt gott!

 
 
Har lovat mig själv en tidig sänggång vilket kan behövas efter en regnblåsig arbetsmåndag och  sedvanligt vardagsfixande. Dessutom sov jag dåligt i natt med drömmar om olustheter och konstigheter som fick mig att vakna allt annat än pigg i morse. Men innan jag kryper till kojs tänkte jag visa dessa citronsnittar jag bakade i lördags.  Lyckades samma lördag bränna en hel plåt med mandelkubbar. Svarta i botten, torra i mitten och helt enkelt oätliga, men det är en annan historia.  Dessa små gula citronsnittar blev hur bra som helst. En fröjd att baka! Man gör en mördeg som man rullar till längder och fyller med lemoncurd. Enkelt men fasligt gott. Oemotståndliga!
 
Ibland får jag frågor om vad jag egentligen gör med alla kakor jag bakar. En del äter jag förståss, en del tar jag med till jobb, men dessa åkte in i frysen för att kunna plockas fram till höstens kalas då både mina söner och yngsta dotter fyller år. Kändes som en god sak att göra. Lika bra att förbereda sig direkt.
Därför väntade också jag med garneringen/glasyren tills kakorna ska serveras.
 
 
 
Här kommer receptet:
 

200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
¾ dl lemon curd

Garnering (frivilligt)
florsocker
vatten

GÖR SÅ HÄR

Dela smöret i mindre bitar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare med kniv. För hand: Lägg mjölet på bordet, gör en fördjupning i mitten och tillsätt smör, socker och vaniljsocker.
Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till rullar, ca 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning längs med mitten på varje rulle. Fördela lemon curd i skåran. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min.
Skär längderna i sneda bitar, ca 2 cm, medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten.
Garnering: Blanda florsocker och vatten till en smidig glasyr. Ringla den över kakorna och
låt den stelna.
Förvara kakorna i en burk i ca 1 vecka. Fryser du in dem så gör det utan glasyr. Då håller de sig i ca 3 mån.
 
 
 
 
Om jag ska hålla mitt löfte om ett sängående innan 22 är det dags att tacka för mig och stänga ner den här datorn. Känns som om jag behöver alla krafter jag kan uppbringa inför resterande arbetsvecka. Hoppar man dessutom upp varje morgon klockan 05.00 är det ännu angelägnare.
Sov gott alla fina läsare. Hörs i morgon.
 
Kram Cecce
 
Y
Kommentar postad
Ser supergoda ut! En kaka helt i min smak, skall alltså bakas!! Sov gott! Kram!
Kommentar postad
Kära Cecce! Jag har med spänning följt din blogg under sommaren! Vilken sommar du har haft, mycket jobb men sååå kul!
De här kakorna ser ju helt underbart goda ut. Jag har gjort denna variant fast med äppelmos och lite kanel. Helt ok höstkaka" också. Sov nu så gott och hoppas att du slipper otrevliga drömmar. Hoppas också att vi ses snart! Kram Anneli
Kommentar postad
Man kan ju inte lyckas med allt och det händer till och med de allra bästa ;) Citronsnittarna ser jätte goda ut, kan riktigt känna den friska smaken. Kram Anette
Kommentar postad
Mums!
Dom där måste jag baka en dag.
Kram!
Kommentar postad
Åh...En sådan kaka vill jag ha :)

/Kram fina du!
Kommentar postad
Snart får jag med :)
Kommentar postad
Mums, dem ser riktigt goda ut och dessutom med citron som är en av mina favoriter. Måste helt klart testas att bakas till ngt kalas framöver.

Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben