Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Mjuk i själen! Citronmoussetårta på browniebotten med lakrits.

 
Lördag. Morgon har blivit till förmiddag. Jag dricker dagens första kopp kaffe och hamnar ofrånkomligt i datorns bildarkiv med sommarbider från Oskarshamn och trädgårdscafeet. Egentligen borde jag sätta fart på påkarna och börja baka mandelkubbar, som jag lovat min kusin att ta med till dagens födelsedagskalas. Ett mycket kärt besvär, men jag har svårt att slita mig från bilderna, tårtorna, sommaren och alla fantastiska minnen. Och. Så tänkte jag fresta er in i helgen med en tårta som jag bakade på cafeet. Hör här: Citronmousse, brownie, lakrits, hallon, choklad.....visst blir man mjuk i själen?
 
 
Tårtan blev ett uppskattat inslag i kyldisken, som allt annat som innehöll lakrits, och smakerna smälter så fint ihop. Syrligt och sött om vartannat och den är helt klart värt besväret att baka. Utan att ha provat kan jag tänka mig att den funkar att baka med glutenfritt mjöl.
 
Jag dekorerade med hallon och jordgubbar, men det går att variera efter säsong och tillgång. Dessutom använde jag mig omväxlande av Lakritsfabrikens Premium lakrits och ljuvliga plattor med vit choklad/citon/lakritssmak av en fabrikör jag i skrivande stund inte kan komma ihåg namnet på. Köpte det i våras på Lakritsfestivalen (där kan ni dessutom läsa mer om vårt cafe, så kika in om ni inte redan gjort det) och har sparat för att användas vid speciella tillfällen. Kom väl till pass nu.
 
 
 
 
 
Här är receptet, som jag lånat från Ica:s mattidning Buffe. Tårtan är beräknad till ca 10 personer.
 
Browniebotten:
 
125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
1 krm salt
smör till formen
250 g färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
florsocker, lakrits och färsk mynta eller citronmeliss till garnering
 
 
Citronmousse
4 1/2 gelatinblad
4 äggulor
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
finrivet skal av 1 citron
1 1/2 dl färskpressad citronjuice
4 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält. 
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 
Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och citronjuice. 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast. 
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna. 
Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar. 
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Om man vill kan man pudra florsocker över tårtan eller dekorera med lakritsgodis. 
 
 
 
Men nu hörrni, måsta jag slita mig loss från allt det somrigt underbara och bege mig till matbutiken för att inhandla bittermandel. Har faktiskt aldrig bakat mandelkubbar trots att det är en klassiker i kaksammanhang. Hög tid alltså! Sen bär det av till kalas, ett stopp på tågstationen i Lund för att lämna sonen och vem vet...kanske blir det under kvällen en tur ner i vimlet och festligheterna på Malmös gator och torg. Malmöfestivalen hägrar!
 
Önskar er alla en riktigt skön helg!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Mmm ser gott ut men du jag älskar mandelkubb, det var länge sen jag bakade det. Måste göra dessa goa torrisar. Kram Anette
Kommentar postad
Vackra bilder och goda bakverk, Cecce! Du är grym på det mesta <3 Kram
Kommentar postad
Snacka om att det börjar vattnas i munnen..., mmmmm vad gott det lät :-)
Tack för receptet :-)

Blev mandelkubben goda?
Ha en fin kväll!
Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben