Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Recept på supergod choklad och lakritstårta. Vinnarbidraget i Lakritsfestivalens tårttävling 2014.

 
I juli månads upplaga av tidningen Hembakat finns receptet på Pontus Larssons lakritstårta tillika vinnarbidraget i Lakritsfestivalen 2014:s tårttävling. Jag hade äran att få sitta i juryn tillsammans med Hembakat, Lakritsfestivalen och tidningen Journal Chocolat och fick även uppdraget att fotografera den vinnande tårtan/receptet.
Ett kul uppdrag!
 
I tidningen finns en intervju med vinnaren som presenterar sin goda tårta med chokladbottnar med krämig salmiak/chokladfyllning dekorerade med hallon och choklad/lakritsgodis: Sterkar från Djupur.
Supergod för en lakritsälskare! Tårtan smakar både sött och salt med syrliga inslag från de färska hallonen.
 
 
 
 
 
Här är en bild från testbakningen av tårtan. Hade vid baktillfället inte tillgång till Sterkargodis utan använde mig av Fazers mjuka turkisk peppar.
 
 
  
Naturligtvis bakade vi tårtan på trädgårdscaffeet! Då använde jag mig av Haupt Lakrits choklad/lakritskulor!
Det blev en uppskattade tårta blande gästerna och vi fick förfrågningar när den inte fanns på plats i kyldisken. Prova gärna att baka.
 
Här kommer receptet:
 
Botten:
2 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
0,25 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g hallon, färska
 
Fyllning:
25 g smör
150 g salmiakchoklad (fazer)
100 g färskost, tex Philadelphia
3 msk florsocker
 
Garnering.
ca 2 dl vispgrädde, vispad
ca 100 g Djupurkulor Sterkar (eller annat lakritsgodis)
ev riven choklad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Rör ner mjölblandningen och hallonen i smeten.
Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. (Jag delade smeten i två delar och gräddade i två 18 cm:s formar). Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna i formen. Dela kakan på mitten (dock inte om du bakar i två formar) så att du får två bottnar.
Fyllning: Smält smör och choklad över vattenbad. Blanda ner färskosten och florsocker så att det blir en slät smet. Kyl ner fyllningen i kylskåpet. Bred ut den på ena bottnen och lägg på den andra.
Garnering: Bred ut hälften av grädden på kakan och spritsa andra hälsften som en kant runt kakan. Fyll mitten av kakan med Djupurkulor och ev riven choklad.
 
 
Denna onsdag bakas det dock ingen lakritstårta. Planen är att ta mig till Malmö för att hitta någon som kan hjälpa mig fixa min kamera. Solen skiner och temperaturen visar fortfarande på en bra bit över 20 gradersstrecket. Tar emot lite att ägna mig åt bilåkning och stadsgörande då jag vill ta vara på denna sista semesterveckas möjligheter till skönt varande vid strand och vatten, men å andra sidan. Malmö är en härlig sommarstad med många möjligheter. Man kan äta glass till exempel eller ta sig ner mot Västra Hamnen för ett bad längs tråbryggor och soldäck.
Nåja. Vi får helt enkelt se vad det blir. Antar att jag inte är själv med att bestämma. Två åtta åriga tjejer och några tonårsgrabbar vill säkert ha sin röst hörd.
 
Ha en trevlig dag, var ni än befinner er!
 
Kram Cecce
 
 
Y
Kommentar postad
Ha en riktigt fin dag i en riktigt fin sommarstad!! Kram!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben