Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Pepparkakscheesecake med lingon.

 
Hade egentligen tänkt lägga ut receptet på denna utomordentligt goda pepparkakscheesecake i går kväll, men tiden försvann i kolakokning och bakande av en annan cheesecake, saffranscheesecake. Och så jag rörde i hop deg till ett bröd som sattes på nattjäsning ute på balkongen under natten. Idag ska jag nämligen ta med mig alltihop för att åka hem till Lisbeth där jag och kollegorna ska samlas för att önska varandra God Jul och äta jullunch tillsammans. Årets sista arbetsdag (om man bortser från cafeet som vi öppnar i mellandagarna) tillbringas alltså på bästa sätt med utvärdering och planering blandat med jul och gottigheter!
 
Denna pepparkakscheesecake bakade jag till cafeet under Luciahelgen. En både len och lite pepprig på samma gång. Jag toppade med lingon som ger en bra smakbrytning till det söta och bakade små pepparkakor som jag dekorerade med. Cheesekake är en bra avslutning på jullucnchen eller att servera till fikat under julhelgen. Det kan liksom aldrig bli fel. 
 
 
 
Pepparkakscheesecake med lingon
 
Botten:
150 g smör
300 g pepparkakor (eller hälften digestive, hälften pepparkakor)
 
Fyllning:
1 vaniljstång
400 g philadelphiaost
2 dl cremefraiche
0,75 g strösocker
50 g vit choklad, smält
2 ägg
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk pepparkakskrydda (smaka er fram för önskad pepprighet)
 
Topping:
250g Mascarpone ost
1 tsk Vaniljsocker
2 msk Florsocker
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret.
Mixa pepparkakorna (eller krossa dem till smulor i en plastpåse) och blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 
Lägg fröna i en skål och rör i hop med philadelphiaost, cremefraiche, socker och maizena. Blanda väl,  gärna med elvisp. Rör ner den smälta chokladen och äggen, ett i taget med en slev. Rör i hop tills en jämn smet.
Häll över i pajskalet.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter tills den precis har stelnat. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten. 
Vispa upp mascarponeost med lime, vaniljsocker och florsocker. Bred ut toppingen över kakan och garnera med färska lingon ocn små pepparkakor.
 
Tips: Häll lite vatten (ca 2 cm) i botten på en ugnssäker form och placera längst ner i ugnen samtidigt som du gräddar cheesecaken. På så vis får de en saftig och god cheesecake.
 
 
 
Slutligen lite bilder från gårdagen: Saffranscheesecke, som jag ska dekorera under morgonen för att ta med mig på tåg och buss till Malmö idag och samiakkola. Undrar om inte denna kola blir julens absoluta favorit! Supergod!
 
 
Igår hade vi skolavslutning! Med peppakakshusen på bordet åt vi saffransbullar, pepparkakor och framförde musikalster som vi övat under terminen. Föräldrar och syskon trängdes kring långborden och julstämningen gick inte att ta miste på. Så skönt med jullov!!
 
 
 
 
Idag firar mina barn skolavslutning och jag gör min sista arbetsdag. Men sen. JULLOV!
Dags att väcka ungdomarna i huset för att göra oss lite avslutningsfina!
 
Önskar er alla en riktigt fin fredag!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Mumsigt! Jättefina kort också :)
Kommentar postad
Wooo...Alldeles fantastiskt ♡ ...
Du gör väl en bok mé allt gottit i hoppas jag :)

/Julekramar
Annalena Ryytty
Kommentar postad
Mumsigt! Måste testas =D ! Ha en fin julhelg så ses vi säkert i mellandagarna.
Svar: Det hoppas jag:-)Allt gott och en riktigt God Jul!!

Kram!
cecce
Kommentar postad
Men ååh, ser gudomligt gott ut. Övervägde för en stund att ge mig ut i köket med en gång,..men sen insåg jag att jag inte har alla ingredienser hemma. jaja, en annan gång då :)
Lisa

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben