Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lax och skaldjurscheesecake

 
 
Som förrätt till nyårsmiddagen bjöd jag på denna cheesecake med lax, räkor och kräftor i fyllningen. Supergod! En rätt som passar, inte bara som förrätt, utan även som vickning och på buffébordet. Året om! Ett sådant där användbart recept alltså, värt att spara i samlingen.
Går bra att förbereda och även att frysa, men vänta då med garneringen, som läggs på innan servering.
 
Jag halverade receptet och gjorde "tårtan" i en mindre form (18 cm i diameter) eftersom jag räknade med att det skulle räcka som förrät. Fungerade utmärkt även om jag ångrade mig dagen efter den smakade underbart till frukost.
 
Receptet har jag hämtat från Hembakat.
 
 
 
 
 

Ca 8 bitar (skulle tro den räcker till fler beroende på hur den serveras)

Botten
100 g smör, smält
250 g kavring

Fyllning
4 gelatinblad
450 g räkor, skalade
170 g kräftstjärtar
200 g kallrökt lax
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
1 kruka färsk dill, finhackad
1 msk citronsaft
salt & nymald svartpeppar

Garnering
ca 200 g räkor, skalade
4 skivor kallrökt lax
1 burk stenbitsrom eller löjrom
2 kokta ägg
ca 5 cm gurka i skivor
dillvippor

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min.

3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min.

4. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna. Strimla laxen till små bitar.

5. Vispa crème fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

6. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med 1/2 msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen.

7. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ cheese-caken kallt i minst 5 tim.

8. Garnera med räkor, laxskivor rullade till rosor, rom, äggklyftor, gurkskivor och dillvippor.

Kommentar postad
Så god den såg ut...och FIN !!

God fortsättning !!

Kram Helene.
Kommentar postad
Ooo så otroligt vacker & säkert supergo....
Tack för detta recept <3

/Kram
Kommentar postad
Mums så gott, helt klart ett recept som skall sparas och provas! kram
Kommentar postad
Men åh vad gott!
Kommentar postad
Men oj så gott!
Jag älskar räkor så den där måste jag testa!

Kram
Kommentar postad
Mumsi så gott.....Kram Anette
Kommentar postad
Det låter fantaaastiskt gott! ÄLskar räkor!
/Lisa

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben