Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bland smör och kärlek, vänner och bullar.

 
 
Igår fick jag besök av fina Emma som driver bloggen Viktkamp och hennes man och väninna. Blir alltid varm i hjärtat när någon jag känner tar sig alla milen hit bara för att ta en fika. Sånt värmer! Vi fick en mysig liten pratstund i solen vid runda bordet i hörnan. Satte vännerna på prov genom att låta dem vika avlånga pappersformar till en glutenfri hallonkaka jag tänkt baka i dagarna. Ovärderlig hjälp på tiden är knapp för Ikealiknande beskrivningar och pilleruttpyssel. Tack för det!
 
 
 
 
De senaste dagarna har jag övergett vanilj/kardemummabullarna och de klassiska kanelsnurrorna för en bulle min mormor alltid bakade. Rimbobullar! Har ni inte bakat dem förr så gör! Det är ett gammalt recept på kalljästa bullar med vaniljfyllning i mitten. Degen innehåller en hel del smör och blir nästan som små wienerbröd som smälter i munnen. Dessutom formar man degen till bullar direkt och behöver bara jäsa en gång! Super när vill ha tid över för att iordningställa citronmarängpaj, blåbärscheesecake och röra ihop vaniljkräm till marängbakelser.
 
 
 
Här är det recept jag använder:
 
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör 
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
(Jag gör ca en och en halv sats av fyllningen  till välfyllda bullar)
 
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
Ugn: 250 grader
 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
 
 
 
Om en liten stund ska jag bege mig över till trädgårdscafeet (som ligger mitt över kullerstensgatan där jag bor) för att inleda morgonbestyren, dvs färdigställa citronmarängpaj, baka bullar, lägga ihop körsbärtårta och mycket annat som ska hinnas med innan cafeet öppnar klockan elva. Arbetsfördelningen mellan mig och Charlotte under morgontimmarna har utkristalliserat sig under de veckor vi haft öppet. Hon gör smörgåsar och smörgåstårta, stryker förkläden och bär ut dynor och jag bakar och iordningställer bakverken. Charlotte brukar hinna ner till torget för att köpa färska bär innan det är dags att lägga sista handen vid kyldisken nere i cafeet och de första gästerna strömmar in. Ofta har vi gäster i trädgården redan innan öppningsdags och finns det tid övet är det bara att slå sig ner för dagens första kaffekopp.
 
Så. Dags att ta tag i denna dag!
Hoppas vi ses!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
jaha o vart ligger detta underbara fik då?

ifall man skulle ha vägarna förbi, åker iväg idag så kommentera gärna på min sida då det är lättare o se :)
Kommentar postad
Rimbobullwr är gott :-)
Vad roligt att Rmma o Co kom på besök 👍
Har ni det varmt i Oskarshn? Här på västkusten är det 30grader.. Pust!
Ha det gott!
Kram
Kenneth
Kommentar postad
Tänkte kolla hur du har öppet på söndag bestämt för att åka den vägen hemåt 😜
Svar: Vi har öppet på söndag! Dock är inte jag på plats då jag måste åka hem i ett ärende, men kika gärna in ändå:-) Du är så välkommen!
Kram Cecce
cecce
Kenneth
Kommentar postad
Nej vad tråkigt men då åker jag nog min vanliga väg hem istället sparar ju rätt många mil på det tänkte faktiskt bara ta den vägen för o säga hej :)
Svar: Men så synd! Just den söndagen måste jag åka hem oturligt nog. Men det kommer förhoppningsvis fler tillfällen framöver!
Kram Cecce
cecce
Kommentar postad
Hej vännen,, jag och min man kommer upp nu på lördag ( 26:e ),, vi åker enbart för att fika hos er. Hoppas verkligen du är där så jag får träffa dig och ge dig en kram..

Kramar Annelie
Svar: Hej! Vad roligt att ni kommer hela vägen hit!! Jag är på plats och ska serva er med kaffe och kakor:-) Välkomna!
Kram!!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben