Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Det här med att baka sockerfritt...

 
 
...är egentligen inte det jag är bäst på, men vi får en del förfrågningar om just sockerfria bakverk från en del av våra gäster. Vi vill gärna tillgodose gästernas önskemål så idag gjorde jag ett försök till en kaka med banan, jordnötssmör, mandelmjöl, kakao och havregryn och toppade med en cream cheesetopping med kalorifri chokladsås (hittar ni här) och jordnötssmör. Blev inte så dum trots avsaknad av socker och vetemjöl. Är inte så förtjust i stevia eller andra liknande sötningsmedel då jag tycker det ger en kemiskliknande bismak och sötade med banan istället.
 
Är inte helt säker på måttangivelserna men gjorde på ett ungefär så här:
 
Sockerfri banan och jordnötskaka:
 
1 msk jordnötssmör
0,5 dl kvarg
o,5 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 mosad banan
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Frosting:
 
75 g creamcheese
2 msk kalorifri chokladsås
1-2 msk jordnötssmör
 
Dekoration:
riven mörk choklad
 
Blanda jordnötssmör, kvarg, mjölk och mosad banan i en skål. Blanda i de torra ingredienserna. Rör till en smet. Häll smeten i en liten fyrkantig ugnssäker form eller tillverka av bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter. Kakan ska vara torr men inte övergräddad.
 
Rör ihop ingredienserna till frostingen och bred över den avsvalnade kakan.
Dekorera mer riven mörk choklad och skär i lagom stora bitar.
 
 
 
Som sagt...rörde i hop kakan lite på känsla och smakade mig fram. Måttangivelserna är ungefärliga och jag lovar justera dem vid nästa baktillfälle.
 
 
 
Ute: Regn och rusk!
 
Inne: Varmt och mysigt.
 
 
Annars idag:
Himlen öppnade sig strax efter lunch! Jisses vilket skyfall. Åskan dånade, blixten lyste, haglet föll och trädgården tömdes på fikande folk. Som tur är finns det plats inomhus där vi kunde kura ihop tills det värsta regnet dragit förbi. Sedan lyste solen igen och ordningen var återställd.
 
 
 
Har fått ett litet uppdrag av Micce Rylander som ställer ut sina tavlor på cafeet under hela juli månad, att ta en bild på något av våra bakverk med en tavla i bakgrunden. Idag blev det vaniljbakelser och hallon. Två sommarfavoriter!
 
Nu är timmen sen och det är hög tid för mig att hoppa i säng här i mitt lilla gula hus på Besvärsgatan som jag hyr under juli månad. Det blir inte mycket tid över för vare sig bloggande eller sovande, så det gäller att ta vara på tiden som ges!
 
 
 
Hoppas ni alla haft en fin dag!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Sååå underbart inne & waooo vilket ljuvligt bakverk - vaniljbakelser & hallon...
Hihi Såå söta & säkert sådär riktigt gottia /Kram fina du!
Annalena Ryytty
Kommentar postad
Roligt uppdrag att fota bakverk med en tavla i bakgrunden =). Jag måste snart ta mig till er och spana in tavlorna samt njuta av gofika!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben