Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Recept på hallon/blåbärspaj med vaniljfyllning.

 
Här ska ni få receptet på en av de bärpajer vi gör här på trädgårdscafeet. Till skillnad från hemma måste vi här tänka på att bakverken ska gå att skära i snygga bitar och får anpassa recepten därefter. En smulpaj lämpar sig till exempel sämre att servera och skära upp än en paj med pajskalsbotten. 
Pajen ni ser på bilden är fylld med hallon eller blåbär eller en blandning av båda. Har även gjort den med jordgubbar. Bären ska helst vara färska och blandas med en len vaniljgräddfyllning som rörs ihop och läggs i ett pajskal. Mums!
Tog ett tag innan jag var nöjd med receptet och fyllningen var lagom krämig utan att för den skull vara för tunn.
 
Pajskal:
150 g smör
lite drygt 3 dl mjöl
2 msk socker eller florsocker
ca 2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 msk maizena särkelse
4 dl hallon eller blåbär eller andra bär 
 
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen (använd med fördel en matberedare och hacka snabbt i hop degen). Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 5 minuter.
 
Rör/vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i det något avsvalnade pajskalet. Fördela bären ovanpå.
Grädda pajen i 180 grader i ca 20 minuter eller tills gräddsmeten stannat.
 
Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
 
 
Så blev det helt plötsligt onsdag. Lillan har åkt hem och lämnat det där tomrummet efter sig som alltid blir när man skiljs åt från någon man tycker om. Lisbeth och Kerstin som var på besök tog den lilla med sig hem till skåne under gårdagen, vilket kändes smidigt och vi ses ju snart igen. Hon kommer ha det bra hos mormor och kusinerna!
 
Och. Idag hoppas vi kyldisken blir lagad. Sen i lördags har vi löst det med is och fläktar och ett fasligt flyttande av balverk mellan kyl och servering. Tyvärr kommer det att föranleda en del röra i cafeet då reperationen kommer pågå under vår öppetid men vi löser det med. Allting ordnar sig till slut!
 
Önskar er alla en riktigt fin dag!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Mums! den ser väldigt god ut!
Hoppas allt är bra med dig!
Jag har snart semester så med mig är det toppen :)
Kram!
Kommentar postad
det där såg gott ut

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben