Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Hur man startar en surdeg.

 
Som sagt tidigare så mixtrar jag en hel del förnärvarande med surdeg och jästmängder i både bullar och bröd och försöker lära mig så mycket det bara går av de som kan. Sebastien Boudet är en förebild i ämnet och han har en hel del nytt att lära. 
 
Glömde klantigt nog min surdeg trädgårdscafeet i Oslarshamn under Kristihimmelfärdshelgen och satte därför en ny häromdagen. En surdeg håller hur länge som helst om man bara friskar upp den emellanåt. Och att göra en egen surdeg är egentligen inte alls svårt. Kräver bara mjöl och vatten och att man vårdar den och ger den ny näring. Bröd bakat med surdeg är ju så mycket nyttigare och hållbarare än de bröd vi hittar i butikshyllorna, inplastade och bakade med industiell turbojäst och proppade med konserveringsämnen. Finns faktiskt inget argument för att inte baka sitt eget bröd. Många av de näringsämnen som faktiskt finns i vetekärnan går förlorade när man snabbjäser bröd. Däremot - med surdeg och lång lästid - behålls många av vetekornets vitaminer och mineraler.
 
För att baka surdegsbröd behöver du en surdegsstart. Så här gör jag (efter Sebastien Boudets recept)
 
Dag 1:
 
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk (ca 5 dl) .
Tillsätt 0.5 dl vetemjöl och 0.5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.
Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.
 
Dag 2:
 
Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.
 
Dag 3:
 
Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0.5 dl vetemjöl.
Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.
 
Dag 4:
 
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.
Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.
Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.
 
 
Om ni tycker det här verkar krångligt så kan man faktiskt prenumerera på surdeg! Jamen visst. Hos surdeg.com kan man beställa en levande surdegskultur direkt hem i brevlådan så ofta du önskar. Genialt för den som vill prova det här med surdegsbak.
 
Mer om surdegsbak och hur jag bakar både bröd och bullar med endast surdeg eller minimalt med jäst kommer i senare inlägg.
 
Kram Cecce
Marie
Kommentar postad
Det här måste jag prova!
Jag blir alltid så besviken när jag ska handla bröd...
jag väntar med nyfikenhet på recept!
Kommentar postad
Åhh Cecce!! Förstår att du startar café!? -det var väl toppennyheter!!!! Surdeg kan vara klurigt att förstå sig på men blir så bra resultat oavsett! -jag har startat om helt på ny kula med sund mat och bak här: www.somettsmack.devote.se (fd vittellersvart) -Välkommen in o hälsa på!
Kommentar postad
Åhh Cecce!! Förstår att du startar café!? -det var väl toppennyheter!!!! Surdeg kan vara klurigt att förstå sig på men blir så bra resultat oavsett! -jag har startat om helt på ny kula med sund mat och bak här: www.somettsmack.devote.se (fd vittellersvart) -Välkommen in o hälsa på!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben