Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Schwarzwaldtårta och månadens bakbloggare!

 
 Så sparkar vi i gång underbara maj med en schwarzwaldtårta, som också får bli det första receptet som månadens bakbloggare hos Baka.se!  Ett uppdrag som jag ser mycket fram emot!  Egentligen kalasade jag och mina kollegor på tårtan i går men tänkte bjuda er på receptet i dag. Vad passar egentligen bättre att inleda en vacker månad med tillika en ledig dag som denna? Tid för ledighet, tid för njutning och tid för att kanske bjuda in sina vänner på tårtkalas. 
 
Jag har aldrig bakat en schwarzwald förut så det var med försiktig nyfikenhet jag antog mig receptläsning och bakförberedelser. Använde mig av receptet i Sju sorters kakor som grund men tillade en del moment på vägen.
Jag gjorde fyllningen i två lager efter att ha penslat bottnarna med choklad. Ett gräddlager med choklad och ett lager med gräddvanilj. Finns säkert många olika varianter på fyllningar men basen är vispgrädde. Mycket vispgrädde. Tillsammans med nötmaräng och mörk choklad blir det en riktigt god upplevelse som smälter i munnen. Måste säga att den egenbakade tårtan var så mycket godare än de man hittar i matbutikens frysdiskar. Så - ta dig tiden att baka en egen. Det är inte så svårt.
 
 
 
 
Schwarzwaldtårta:
 
2 dl hasselnötkärnor (ca 130 g)
2,5 dl florsocker
4 äggvitor
ca 75 g mörk choklad
 
Fyllning:
5 dl grädde
ca 50 g mörk choklad (smält)
1 msk  vaniljsocker
 
Garnering:
100 g mörk choklad
1-2 msk kakao
 
Markera tre bottnar med ca 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem och lägg pappren på plåtar.
Rosta nötterna lätt i ugnen (150 grader i några minuter) Gnid av skalen mot en handduk. Mal nötterna och blanda dem med siktat florsocker. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i nötsockret. Fördela smeten och bred ut den.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter (175 grader).
Låt bottnarna svalna.
Smält den mörka chokladen över vattenbad eller på svag värme i mickrovågsugn.
Pensla bottnarna med chokladen.
 
Smält chokladen till garneringen. Häll upp chokladmassan tunt på ett bakplåtspapper och låt den stelna till. Skär den i fyrkanter eller önskad form.
 
Vispa grädden till fyllningen. Tag undan hälften av grädden och ställ i kylen. Fördela den andra hälften av grädden i två skålar. Smaksätt den ena gräddskålen med vaniljsocker och den andra med smält blockchoklad och rör om.
Lägg i hop bottnarna. Börja med ett lager chokladgrädde och fyll på med ett lager vaniljgrädde mellan varje botten. Lägg på den tredje botten med chokladsidan upp. Dekorera med den kylskåpskalla grädden och ställ chokladplattorna runt kanten och i grädden. Pudra över kakao.
 
Ställ gärna tårtan kallt en stund innan servering.
 
 
 
Lycka till!
 
Ser ut att bli ytterligare en solig dag här nere i söder vilket bäddar för en dag med mycket utevistelse. Har dock en del saker på schemat som måste utföras innan jag spatserar vidare ut i det gröna sköna. Bland annat en deklaration som jag skjutit framför mig länge nog och som måste göras. Den kommer man liksom aldrig ifrån.  Bara att sätta igång!
 
Önskar er alla en härlig första majdag!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Favorittårtan,så fin du gjort ♡ ...
Grattis till dig för Månadens bakbloggare/1-a Majkram
Kommentar postad
Choklad är nog det bästa som finns och den där tårtan skulle sitta fint nu. Ha en fin dag. Kram Carola
Kommentar postad
Åhhhh så många roliga uppdrag du stöter på, hur gör man 😉 Niclas och jag åker ner till Lund i morgon eftermiddag, vi ska bo i en kompis lilla övernattningslägenhet. Har du tid att säga hej till mig en snabbis 😉
Kommentar postad
Åhhhh så många roliga uppdrag du stöter på, hur gör man 😉 Niclas och jag åker ner till Lund i morgon eftermiddag, vi ska bo i en kompis lilla övernattningslägenhet. Har du tid att säga hej till mig en snabbis 😉
Kommentar postad
Oj så mycket gott :)
Grattis till månadens bakblogg, va roligt !!!

Trevlig kväll.
Kram Pia
Kommentar postad
Egen schwarzwaldstårta har jag har aldrig gjort, men låter ju som att jag måste prova :)

Hoppas att det gick fort och smidigt med deklarationen och att du fått njuta av din lediga dag på bästa sätt!

Kramar Bella
Kommentar postad
Grattis vad kul att du är månadens bakbloggare!!!

Det ser jättegott ut! Lite tortyr för mig bara, har slutat äta godis och socker så just nu är det det enda jag tänker på :-).

Sv. Båstad och dess omnejd är fantastiskt vackert! Det är något speciellt ljus hos er! Lyllos dig som bor där!
Kram Malin

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben