Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa lussekatterna.

 
Än är det tid kvar till Luciafirande men kunde inte hålla mig ifrån att baka lussekatter i lördags. Det är ju bara så gott! Testade en ny variant av recept med att sätta en fördeg som sedan rördes ihop med själva huvuddegen. Jag lät fördegen jäsa i kylen under natten med det räcker även med ett par timmar.
Det är inte så knepigt som det låter och det finns en rad fördelar. Dels behöver man inte använda så mycket jäst vilket gör att inte jästsmaken slår igenom, dels utvecklar sig glutentrådarna bättre och smakerna kommer bättre fram.
 
Ett annat bra tips när man bakar lussekatter är att låta russinen ligga i blöt någon timme innan de stoppas i degen. Russin och annan torkad frukt drar åt sig vätska och genom att blötlägga dem först får du alltså saftigare bullar. Man kan ibland se att bullen är torr där russinen suttit och det vill vi undvika. Jag blötlade mina russin i julmust. Man kan använda vanligt vatten också. Eller varför inte glögg?
 
Tänk på att arbeta degen länge i maskin. Degen ska vara elastisk och tålas att dras i. När man arbetar degen ordentligt blir glutentrådarna starka och förebygger att degen spricker vid gräddning. Jag låter min bulldeg gå i maskin mellan 15-20 minuter.
 
Och jag bakar alltid bullar med riktigt smör. Margarin har lägre smältpunkt och degen blir både godare och bättre med smör tycker jag. Vidare använder jag alltid rumsvarmt smör istället för smält i bulldegen för att få en saftigare deg. 
 
Lite tips sådär för ett lyckat bullbak!
 
 
 
 
Receptet har jag hämtat från Matgeek men ändrat lite vad gäller ingredienserna. Jag minskade andelen smör och tillsatte äggulor i stället. Vill man inte använda ägg, tillsätt ytterligare 50 g smör i degen.
 
Lussekatter!
 
Fördeg
40 g jäst (räcker med 20 g om du låter fördegen jäsa över natten)
3 dl mjölk (standardmjölk)
150 g strösocker
400 g vetemjöl special
 

Huvuddeg
3 dl mjölk (standardmjölk)
vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
1 – 1 1/2 g saffran
150 g strösocker
225 g smör
2 äggulor
12 g (2 tsk) salt
900 g (1 1/2 liter) vetemjöl special

Tillbehör
1 ägg
1 msk vatten
Russin eller korinter

  1. Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten. Slå mjölken över jästen och rör om tills allt är löst. Jag värmer inte mjölken då jag anser att det inte behövs. 
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Har man ingen hushållsassistent kan man ta degkrokarna på elvispen. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter. Har man mindre jäst tar det längre tid och går med fördel att jäsa över natten.
  3. Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.
  4. Mät upp mjölken som gärna får vara rumsvarm. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.
  5. Tillsätt mjölkblandningen, socker, smör, salt och mjöl till fördegen.
  6. Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter alternativt i kylen över natten.
  7. Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll (eller rulla den till en boll mellan händerna).
  8. Rulla varje boll till en tunn korv och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.
  9. På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin.
  10. Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem.
  11. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
Jag gjorde lussekatter av halva degen och bullar av den andra. Saffransbullarna fyllde jag med en remonce gjord på mandelmassa och smör och rivet apelsinskal. Supergott!!
 
Nu ligger lussekatter och bullar prydligt förpackade i frysen i väntan på Lucia. Nåja, vi har tjuvätit en hel del. Det går bara inte att låta bli, men resten får vänta två veckor till.
 
Annars en bra tisdag då jag bland annat satt på värmen i lägenheten för första gången denna vinter. Det märks att kylan börjar krypa närmare även om det fortfarande är några plusgrader utomhus. Idag sken till och med solen när kollegan Lisbeth och jag tog en lunchpromenad genom park och kyrkogård. Underbart!
 
Hoppas ni haft en fin dag!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Jag har ett super recept på lussekatter som aldrig misslyckas eller blir torra. Och nu när dottern inte kan äta gluten så får vi experimentera fram ett nytt :P
Kommentar postad
lussekatter är bäst med lite smör på :)
Ewa Nilsson
Kommentar postad
Tack för att du tog dig tid att lägga upp receptet som jag efterlyst tidigare.
Svar: Självklart gör jag det:-) Hör av dig om du undrar något!
Kram!
cecce
Kommentar postad
du är veckans bloggare :)
Svar: Men oj, så spännande:-)
cecce
Kommentar postad
mums så gott l
Viktoria
Kommentar postad
Tack för ett bra recept. Dottern och jag har bakat idag och de blev väldigt goda (vi provsmakade en). Nu har vi något att se fram emot när vi dricker kvällste efter vår PW.
Kram
Svar: Vad roligt att höra!:-) Tack för att du berättade:-)
Kram!!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben