Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glass på cashewnötter!

 
Sprang över ett recept på annorlunda glass när jag surfade runt bland olika bloggar då jag letade efter sockerfria recept på kakor. Vi får nämligen en del förfrågningar efter just sockerfria alternativ på C&C Trädgårdscafé.
 
Älskar glass! Snudd på mer än kakor (om det nu går) och jag hoppas att jag någon gång kan ha en egen glasstillverkning på ett framtida café. Så när jag fick syn på detta glassrecept baserat på cashewnötter var jag bara tvungen att prova. Glass på nötter? Kan det funka?
 
Efter att ha varit något skeptisk måste jag säga att jag blev positivt överraskad. Ett bra alternativ om man älskar glass men vill undvika grädde eller äta sundare i största allmänhet. Nötglassen behöver heller inte sötas med vanligt socker. Jag använde agaversirap och Ica:s sötströ men man kan göra som man vill här, Toppade dessutom med sockerfri chokladsås (Gymgrossisten). Riktigt gott faktiskt.
 
Om någon vill prova kommer receptet här:
 
 
Glass på cashewnötter
 
2,5 dl (120 g) cashewnötter
drygt 3 dl mjölk (eller valfri sort tex mandel- havremjölk)
3 msk socker av valfri sort (jag använde agavesirap och sötströ, men andra alternativ går också bra, tex kokossocker) 
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
 
Blötlägg nötterna i vatten i 2 timmar (inte längre för då blir de slemmiga). Låt dem torka väl på en handduk eller papper. (Jag lade nötterna i blöt över natten men de ville inte torka ordentligt och tillslut torkade jag dem på svag värme i ugnen) 
Mixa alla ingredienserna till en slät och fin konsistens. Jag använde min Magic Bullet men en stavmixer eller liknande går säkert bra. Kör nöttmassan i en glassmaskin och ät direkt! Går även bra att frysa men ta då fram glassen 15-20 minuter innan den ska ätas.
 
 
 
Något till helgen kanske?
 
Inte klokt vad tiden springer iväg. Tycker inte jag hinner så mycket mer än att sova, jobba, äta och diverse läxläsningar kring köksbordet innan dagen är slut. Kanske beror på att den ljusa delen av dagen är kort och det känns ibland som om man lever i ett ständigt mörker. Ser fram emot helgens pyntning med ljusstakar och stjärnor i fönsterna. Idag adventspyntade vi på jobbet och vips blev allt så mycket mysigare och mjukare.
Nu fattas bara glöggen och pepparkakorna!
 
I morgon är det fredag och jag har ett digert schema att hinna med efter jobbet. En frisörtid att passa, tvättid i tvättstugan, inhandling av vinterskor och klänning till den yngsta och bakning av pepparkaksmuffins, chokladbollar, cakepops och en del annat inför lördagens julmarknad där jag ska förestå caféverksamhet. Puh!
Här gäller det att utnyttja fredagskrafterna...ha ha. Nåja. Det ska nog gå.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Det ser fantastiskt gott ut!
Kommentar postad
Glass är gott