Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria choklad och mandelbrownies med choklad och lakritsfrosting

 
 
Jamen de här blev inte så tokiga ändå. Beslöt mig för att göra brownies under lunchen på jobb igår till kollegan Lisbeth som hade namnsdag (ja, jag med för den delen som heter Elisabeth i andra namn) och eftersom tiden inte räckte till för någon större inhandling fick jag använda mig av vad som fanns till hands i skåpen. För att krånglar till det lite är Lisbeth glutenintolerent, men resterna av lite mandelmjöl som jag sparat undan från tidigare bak, gjorde dessa chokladbrowneis möjliga. Och faktiskt blev de minst lika goda som brownies bakade på vetemjöl. För att göra namnsdagsbakelserna extra festliga lyxade jag till det med en chokladfrosting kryddat med lakrits. Choklad och lakrits är den godaste kombinationen som finns.
 
 
 
Här står jag och bakar i min Pernilla Wahlgrenponcho. Kanske inte den bästa klädnaden när man ska baka men nog så praktisk och skön för övrigt. 
 
 
Brownies är enkelt att baka då man häller smeten i en långpanna och sedan skär i rutor.
 
 
Här är receptet
150 g smör
1 dl farinsocker
1,75 dl strösocker,
1,5 dl  kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mandelmjöl
 
Frosting
 
ca 50 g mörk choklad, 70 %
100 g smör, rumstempererat
1,25 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
1 msk (minst) lakritspulver
 
Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck botten med bakplåtspapper.
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och mandelmjöl. Blanda försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. 
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna. Ta ut kakan ur formen och låt svalna.
 

Frosting
Hacka chokladen och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och lakritspulver fluffigt i en bunke. Tillsätt choklad och vispa ordentligt. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna till lite. 
Slå upp frostingen i en spritspåse med en vacker tyll. Skär kakan i mindre bitar och spritsa på frostingen, toppa gärna med blåbär eller hallon.

 
 
 
 
Ät och njut!
 
För övrigt går livet sin gilla gång. Utomhustemperaturen har sjunkit en aning och det blir allt mörkare om eftermiddagarna. Önskar det fanns möjlighet att utnyttja de ljusa timmarna på dagen lite mer. Känns som om man lever i ett ständigt mörker. Inte så mycket att göra åt det, mer än att hänga med, knapra D-vitamin, sova och röra på sig så mycket det bara går. Snart tänder vi adventsljusstakarna och mörkret skingras en aning. Inte uran att jag ser fram emot det.. 
 
 
 
Må så gott!
Kram Cecce
Kommentar postad
Mumms sååå gottit ♡ ...
När ska jag komma & "fika"? hihi ...

/Kram
Kommentar postad
Får väl skriva nått i dag ...inte bara läsa och skutta vidare!
Receptet ska jag skicka vidare till dotter :P
Kan nog passa henne.
Kram Maya
Kommentar postad
Brownies är goda
mia
Kommentar postad
Hur mkt kakao? Står bara 1,5, men inte av vad, msk, dl?. Kan man byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl?
Svar: Hej!
Ojoj…ursäkta…deciliter ska det vara! Tack för att du gjorde mig uppmärksam. Går alldeles utmärkt att byta mot hasselnötsmjöl!
Hoppas infon inte kom försent:-)

Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben