Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Gott bröd bakat i gjutjärnsgryta.

 
Inga bilder. Inga ord. Ungefär så känns det. Det är synnerligen ett trist liv utan kamera (ja, båda mina objektiv har gått sönder) och inspirationen tryter en aning. Tur då, att jag har en del recept på lager som jag gärna delar med mig av. Bland annat ett riktigt gott bröd som jag bakade under novemberlovet till mina lovlediga ynglingar.
 
Detta bröd bakas i gryta i ugnen och är enkelt att baka. Och det innehåller bara fyra ingredienser: vatten, mjöl, jäst och salt. Jästmängden är minimal och degen kräver ingen knådning alls. Den långa jästiden gör att brödet jäser ändå och gör brödet lätt och luftigt. Kan knappast bli enklare.
En sak är viktig dock. Ugnen och grytan måste vara riktigt varma då degen hälls i grytan och sätts in i ugnen. Annars är det lätt att brödet bränns vid och att brödskorpan inte blir så där frasig som man så gärna vill ha den. Det faktum att brödet bakas i en gryta med lock gör att man får samma knapriga yta som man annars bara kan få i en ugn med ånga.
 
 
 
 
 
 
Bröd i gryta!
 
625 g mjöl (1 liter)
5 dl vatten
2 tsk salt
jäst, i storlek av en ärta (ja, så lite ska du använda)
 
Du börjar baka brödet 12 timmar innan du tänker äta det . Det vill säga, antingen på kvällen innan, så att degen jäser över natten och bakas på morgonen. Eller börja på morgonen, jäs under dagen och sedan kan du baka det på kvällen. Brödet håller sig gott länge, så det går bra att baka brödet kvällen innan du ska äta det.
 
Rör ut jästen i vattnet, tills det har löst sig. Använd en stor skål . Blanda salt och mjöl och rör ner i vattnet och blanda ihop med händerna eller en slev . Du behöver bara röra tills alla ingredienser är blandade till en deg.
Låt degen jäsa i 12 timmar övertäckt med plastfolie. När den jäst färdigt, är degen lätt, luftig och fylld med stora bubblor . Den långa jäsningen gör att du inte behöver knåda brödet . Jästen gör det arbete som man annars måste göra själva.
Jag föredrar att låta degen jäsa i kylskåp men det går även bra i rumstemperatur.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord. Vik ihop/ rulla degen några gånger, från den ena sidan till den andra.
 
Lägg degen eller i en inoljad skål och låt jäsa ytterligare 2 timmar. Täck med plastfolie.
 
Professionella bagare använder en ugn med ånga i. De flesta har ingen sådan ugn hemma men du kan få brödskorpan lika bra som bagarens, kanske ännu bättre, med ett litet trick.
 
Du måste baka brödet i en gryta (gärna gjutjärnsgryta) i ugnen . Grytans lock håller ångan kvar och gör att skorpan sätter sig och blir frasig. Det gör också att brödet jäser upp mer i ugnen.
 
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in den medelstora grytan i ugnen. Degen bör kunna fylla grytan till hälften.
 
När degen jäst färdigt vänder du ner degen i den varma grytan. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen. OBS!! Det är mycket viktigt att både ugnen och grytan är riktigt varm. Jag brukar låta grytan stå med inne i ugnen under tiden som den värms upp. Sätt gärna på ugnen en bra stund innan du ska baka så att ugnen och grytan är riktigt varm. Annars finns risk för att skorpan blir tunn och fuktig.
 
Baka brödet i 250 grader 30 minuter med lock.
Efter 30 minuter låter du brödet bakas utan lock, 15 minuter i 230 grader.
 
Låt brödet svalna minst 20 minuter innan servering.
 
 
Hoppas ni hängde med. Receptet har jag hittat på en dansk sida Kavlimad.dk och jag har försökt översätta receptet till svenska. Även om jag är skåning kan den där danskan vara lite knepig att förstå sig på.
Brödet är hursomhelst riktigt gott!
 
I morgon är det fredag. Äntligen! Även om varje dag räknas är det något speciellt med fredagar. Det kan bara inte hjälpas, och jag ser fram emot denna helgen en hel del. Bland annat ska jag försöka hämta in lite missad sömn från förra helgen. Om det nu går.
Och så ska jag i morgon efter jobbet bege mig ut på kamerajakt. Längtar verkligen efter en bra kamera. Någon som har något förslag? Just nu lutar det åt en Canon 700 D, men vi får se.
 
Kram Cecce
Anonym
Kommentar postad
Kollat in Sonys spegellösa?
Svar: Nej, det har jag inte! Tack för tipset!! Ska kollas in😊
cecce
Kommentar postad
Häftigt & säkert riktigt gott ♡ ...
/Kram
Kommentar postad
går tydligen o baka på olika sätt :) gott ser det ut
Svar: Det var gott och lätt att baka! Prova😊
cecce
Viktoria
Kommentar postad
Nu har mitt bröd jäst över natten och jag precis fixat det för de ytterligare två timmarnas jäsning. Ska bli spännande att se hur det blir. 😀
Kram
Svar: Åh, vad kul att du provar!Hör av dig och berätta hur det blev:-)
Kram!
cecce
Viktoria
Kommentar postad
Hej igen!
Brödet blev jättebra. Maken gav det toppbetyg. Det kommer jag definitivt baka fler gånger. Tack för receptet. 😀
Kram
Svar: Så roligt att höra!! Tack för att du berättade:-)
Kram!
cecce