Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Chokladälskarens paradis!

 
Hemma i sena söndagskvällen efter en både rolig och lärorik helg i Stockholm. Det finns så mycket att berätta, och jag har lärt mig så mycket, men också förstått att det finns ännu mer att lära. Lite dubbelt det där....ju mer man lär sig desto mer förstår man hur lite man kan...haha. Nåväl. Jag har numera diplom från en chokladpralinkurs på Restaurangakademien med Jan Hedh. Det känns stort! I alla fall var det fantastiskt kul att få tillbringa en hel dag med denne man, chokladens mästare och en av våra största konditorer. Kunnig, passionerad, driven men också ödmjuk och givmild.
 
 
Det var minst sagt spännande att få sätta sig i "skolbänken" och få ta del av chokladens möjligheter och mysterium. Boken ni ser på bilden var vår lärobok och vi fick lära oss grunderna  i temberering, olika metoder, om utrustning, hur man gjuter pralinskal och gör chokladdekorer och en massa bra grundrecept: Pralinémassa, Gianduja, Ganache och Nougat. Lägg därtill nya kunskaper om chokladsorter, vikter och temperaturer. Ja...det rymdes en hel del under de timmar vi arbetade under stundtals ett rasande tempo i stora restaurangköket.
 
 
 
Jan Hedh, vår kursledare och inspiratör.
 
 
 
 
 
Här lär vi oss göra marsipan från grunden med pecannötter som huvudingrediens som formas till praliner som sedan doppades i mörk choklad (givetvis Valhronachoklad). Ljuvligt gott! 
 
 
Pralinémassa av rostade mandlar och nötter, sockerlag, vaniljstång och choklad.
 
 
 
 
Slutresultatet blev bedårande. Här är några av de pralinsorter vi gjorde. Dessa med gulfärgad choklad som mönster.
 
Har så klart fler bilder att visa, men i morgon är det måndag och ny diger arbetsvecka. Har inte råd att slarva med sömnen då det är nya uppdrag som väntar. Men med väskan fylld av praliner gissar jag att jag kommer vara populär vid runda bordet under morgonmötet i morgon. Även en måndag behöver piggas upp med lite praliner. Eller vad säger ni?
 
Kram Cecce

     

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben