Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bäddar in sig i tårta och nattjästa degar.

 
 
Sonen kom iväg som han skulle vid ett arla klockan 05.30 och jag passade på, eftersom jag ändå var uppe ännu en timme tidigare, att slänga in mitt nattjästa bröd i ugnen. Att låta degar jäsa under natten är genialt. Detta brödet, vars recept legat i träda ett tag, visade sig vara riktigt gott. Det bästa är att det kräver vare sig många ingredienser eller någon muskelkraft alls. Bara nattjäsning. Receptet hittar ni i detta inlägg. Modifierade det dock en aning och skriver ner det här när jag är klar med volymerna.
 
 
 
 
 
Annars inget nytt. Vare sig pulshöjande aktiviteter eller banbrytande göromål. Mest ett envetet virus som slagit rot i kroppen och får axlarna att hänga en aning och gjorde mig för trött för att åka på onsdagskvällens sedvanliga körövning. Så jag bäddar in mig i lite tårtbottenbakning. Har en del att förbereda inför lördagens tur till Växjö och passade på att baka en tårtbotten med kardemumma och äpplen. Samma tårtbotten som jag använde till ovanstående prinsesstårta med en fyllning av äpple och len vaniljkräm. En höstigare variant av den vanliga prinsesstårtan. 
 
 
 
Ett bra tips när man bakar tårtbottnar är att klä in en form med löstagbar kant med bakplåtspapper som sticker upp en bit ovanför formkanten, På så vis får kakan möjlighet att växa på höjden och man får höga och luftiga bottnar.
 
 
Ett annat tips är att frysa in den färdigbakade och avsvalnade kakan och ta fram den en stund innan du skär den i delar. En halvfryst kaka är lättar att skära i jämna tårtbottnar och inte minst: De smular mindre.
 
Om ni vill baka äppelblomsprinsesstårtan kommer receptet här och är hämtat ur boken Prinsesstårtor och annat enkelt att baka.
 

Äppelblomsprinsesstårta


Botten:

2 1/2 dl vetemjöl,
1 dl potatismjöl,
1 1/2 tsk bakpulver,
1 tsk kardemumma,
3 ägg,
2 dl socker,
1 dl rivet äpple,
1 dl hett vatten

Äppelkompott:

2-3 äpplen,
1/2- 1 dl äppelcider el äppeljuice,
1-2 tsk kanel


Vanilj- och gräddkräm: 

3 dl grädde,
1 äggula,
1/2-1 msk vaniljsocker,
2 msk florsocker


Marsipan: ca 500 gram marsipan utan färg

Gör så här botten: 

Ugn 175 grader. Smörj och mjöla en form 21-22 cm. Blanda mjölsorterna med bakpulver och kardemumma. Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda ner rivet äpple. Rör ner mjölblandningen och det heta vattnet. Häll smeten i formen.  Grädda 35 minuter, Låt svalna i formen några minuter innan du stjälper upp den. Låt svalna helt.

Gör så här äppelkompott: Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda till en mjuk kompott. Låt svalna.

Gör såhär vanilj- och gräddkräm: Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa till en tjock kräm.

Gör så här montering: Dela bottnen i två delar. Bred ett lager äppelkompott över den ena. Lägg den adra bottnen över och bred på ett lager vanilj- och gräddkräm. Gör en fin topp topp av grädden. Kavla ut marsipanen mellan två lager plastfilm. Pensla marsipanen med olja på sidan som ska ligga mot grädden. Lägg locket över tårtan. Skär marsipanen jämt runt tårtkanten. Garnera  och pudra lite florsocker över.

Så blir det återigen dags att fälla i hop datorn och summera dagen med ett tack. Tack för en helt vanlig underbar dag. Tack för nattjästa degar och tidiga morgnar. För vanliga dagar och vanliga nätter. Tack för möjligheter och förtroenden.  För omtänksamhet och värme. Och inte minst ett tack till alla er som kikar in och läser. Det gör det hela så mycket roligare.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Du har bra tips som vanligt bakar inte tårta så ofta :)
Kommentar postad
Mmm...Så gotti & vacker Prinsesstårta,nu blev jag ju fikasugen hihi
Ha en underbar dag/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben