Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man frestar med en Malteserscheesecake!

 
Tisdag. Vad passar bättre så här i början av veckan att fresta med en frusen malteserscheesecake. Bakade denna till ett av kalasen som vi haft den senaste tiden. Såå god! I alla fall för alla som gillar maltesers och cheesecake! En perfekt bjudningsrätt, som dessert, bland kakfaten på ett kaffekalas eller bara rakt upp och ner när suget sätter in tillsammans med en kopp kaffe eller te. Cheesecake är liksom aldrig fel.
 
Recptet har jag lånat från Jennys matblogg.
 
 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :

1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

2 påsar med maltesers

Topping:
200 gram mjölkchoklad (med daim-smak) Jag använde Marabous nya mjölkchoklad med saltade mandlar.
1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Tryck gärna upp kexen lite upp mot kantena.

Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och maltesers i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev.

Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. När cheesecaken stelnat något, häll över tryffeltoppingen. (Jag hällde på min då den var fryst och strax innan servering.) Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

 

 
 
En cheesecake att njuta av!!
 
 
Denna tisdag ska vi förbereda en Fairtradefika på jobbet. Lisbeth och jag ska bland annat ner till Ahlgrens Konfektyr här i Lund för att köpa Fairtrademärkt kvalitetschoklad. Butiksägaren Patrik har även lovat att sponsra oss med lite extra Fairtrade märkt choklad från Vahlrona! Tack!! Av chokladen ska vi sedan ge oss på att tillverka chokladpraliner. Spännande! Har aldrig gjutit chokladpraliner förr, så vi får väl se hur det går. I alla fall tror jag det blir en upplevelse både för personal och elever.
Och: I helgen ska jag faktiskt gå en chokladpralinkurs för Jan Hedh på restaurangakademien i Stockholm. Gissa om jag ser fram emot det!!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Åh herrejösses så himla god den såg ut, den måste vi prova här hemma! :-) Kram
Kommentar postad
Gottit ♡ ...
Härligt med chokladpralinkurs i helgen,förstår att du ser fram emot den & längtar/Kram
Kommentar postad
låter himmelskt gott
Kommentar postad
Länge länge studerade jag bilderna i hopp om att dom kanske skulle ramla ut från skärmen =P Den ser himmelskt god ut!!
Kram
Saga
Kommentar postad
Ser underbar ut!

Går den att göra några dagar i förväg eller blir det inge bra då?
Svar: Det går bra att göra den i förväg. Förvara i frysen och tag fram i god tid (1/2 timme i rumstemp) innan den ska ätas:-)
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben