Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Fransk äppeltosca (glutenfri)!

 
 Har äntligen slagit mig ner i soffhörnan för att se på Hela Sverige Bakar och för att skriva ner ett baktips  inför helgen. En riktigt god mandelkaka med äpple överdragen med tosca! Mer höstmys kan det bara inte bli.
 
För övrigt har denna torsdag varit en av mina mer effektiva dagar med både garderobsrensning, knäckebrödsbak, tvätttid, varit behjälplig med packning av väskor inför barnens pappahelg och dessutom vikt och staplat en himla massa reklam. Tonårssonen den yngre har åtgit sig en tjänst inom Svensk Direktreklam och jag tror inte han förstått omfattningen av arbetsbördan. Hm...befarar att jag kommer få vara hjälparbetare den första tiden. Å andra sidan känns det viktigt att låta honom få känna glädjen i att få sin första lön. Så. Jag viker reklam och lyssnar på rapmusik tillsammans med den medrappande sonen och försöker tänka positivt.
Puh!
 
Nu till äppeltoscan! En saftig kaka med äpplen som passar vid de flesta tillfällen. Med vaniljvisp till blir det till en festkaka. Jag bakade den med glutenfritt mjöl, vilket fungerade utmärkt!
 
 
 
 Fransk äppeltoscakaka!
 
175 g sötmandel (2,75 dl)
120 g rumsvarmt smör
120 g florsocker (2 dl)
110 g ägg (2)
30 g äggula (2)
30 g vetemjöl (0,5 dl) eller motsvarande mängd glutenfritt mjöl
2 äpplen, gärna Alice
15 g strösocker (1 msk)
5 g malen kanel (1 tsk)

TOSCATÄCKE
100 g smör
95 g strösocker (1 dl)
20 g vetemjöl (2 msk) eller 2 tsk maizena majsstärkelse
20 g mjölk eller grädde (2 msk)
100 g mandel, flisad eller flagad (2 dl)

TILL SERVERING
  vaniljvisp
 
Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa formens kanter.
Mixa mandlarna fint i matberedare eller använd mandelkvarn.
Vispa samman smör och florsocker i en bunke.
Vispa ner ett ägg i taget och därefter äggulorna.
Tillsätt mandel och mjöl och blanda till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formen.
Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.
Lägg skivorna ovanpå smeten, strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Börja med toscatäcket när det återstår cirka 10 minuter av kakans gräddningstid.
 
Toscatäcke
 
Blanda smör, socker, mjöl och mjölk/grädde i en kastrull och låt det smälta under omrörning.
Blanda ner mandeln.
Höj ugnsvärmen till 210 grader. Täck försiktigt den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toscan har fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna och servera den tillsammans med vaniljvisp.
 
 
Lycka till!
 
Nu ska jag fortsätta koncentrera mig på alla duktiga bagare i rutan! Önskar er en skön kväll!
 
Pst....Ingrid...kul att träffa dig idag och tack för pratstunden! Hoppas vi ses snart igen!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Vad den ser god ut!
Kommentar postad
Mums så gott det såg ut!
Kram!
Gunilla
Kommentar postad
Varför skriver du attden är glutefri när du har mjöl i toscatäcket?
Svar: Oj då…tack för uppmärksamheten!Jag använde ett "vanligt" recept och bytte bara ut vetemjölsmängden mot glutenfritt mjöl, som jag skrev i inläggstexten. Skulle klart skrivit ut det även i receptet. Är nu åtgärdat!:-) Lycka till med baket!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben