Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bjuder på äppelcheesecake med kolasås och glömmer bilen.

 
Älskar allt med äpplen. Äppelkaka. Äppelpaj. Scones med äpplen. Äppelsnittar. Ja, listan kan göras lång men jag undrar om inte detta lilla bakverk tog priset. I alla fall kommer det bli en favorit att pigga upp sig med i höst, när kylan börjar krypa på och mörkret sluter sig tätt kring husknutarna...det är jag säker på. Cheesecake med äpplen, valnötter, pecannötter och ovanpå allt detta en mjuk kolasås att servera med en kopp varmt te eller rykande kopp mustigt kaffe. Mums säger jag bara!
 
 
Recptet hittade jag i ett gammalt nummer av Hembakat men ändrade lite i receptet. Bland annat använde jag karamelliserad mjök som kolasås, som jag råkade ha över från tidigare bak. Blandade också pecan-och valnötter men det går att använda endast valnötter om man vill det. 
 
Äppelcheesecake med kolasås
 
 
Gör så här:
 
Placera en ugnsfast form innehållande 2 cm vatten längst ner i ugnen. Det hjälper cheesecaken att hålla sig saftig. Sätt sedan ugnen på 175 grader.

Lägg i kexen i en matberedare och kör kexen till fina smulor. Rör sedan i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 8 minuter. Låt svalna.

Vispa osten mjuk och luftig med hjälp av en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 min efter varje ägg. Rör sist i creme fraiche och häll blandningen i formen.

Lägg kanel och socker i en skål och lägg i äppelskivorna och blanda. Fördela äppelskivorna på cheesecaken och strö över nötterna. Grädda kakan i ca 60 min eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten.
 
Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en smal stekspade eller med en kniv, och låt kakan glida över på serveringsfatet.

Kolasåsen
Blanda socker och maizena. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka dem i ca 5 min eller tills såsen har tjocknat, rör om under tiden. Ringla den färdiga kolasåsen över kakan och ställ den kallt.
 
 
  
Hoppas det smakar!
 
Har ni haft en bra måndag? Själv började jag med att besiktiga bilen som turligt nog gick igenom utan anmärkningar. Dagens mest förvirrade var när jag satte fötterna på buss 137 i för att åka hem och i sista sekund kom på att jag hade bilen parkerad vid arbetsplatsen. Att glömma bilen känns inte så där rutinerat. För att inte tala om parkeringsböterna...Nåja, resten av eftermiddagen och kvällen har förflutit utan vidare minnesförluster. Det tackar jag för.
 
Kram Cecce
 
 
 
Kommentar postad
ja du glömskhet kommer med åldern tihi
Kommentar postad
Onej, så det kan bli ;) hehe. Inte så skojigt kanske, men jag ser dig stå där på bussen och slita ditt hår typ. :)
Kram

Lisa
Kommentar postad
Oj så det kan bli, men är man ibland van att åka buss så är ju inte det så konstigt. Jag har ibland glömt vart jag har parkerat bilen och går där och letar som en galning =)

Vilken underbar cheesecake, den ser ljuvlig ut. Måste prövas ngn dag!

Ha en underbar onsdag!
Kram

Veronica
Kommentar postad
Det här vill jag baka! Ser härligt ut - för mycket av allt!
Men jag skulle behöva en beskrivning på hur man gör med ingredienserna... Kan du lägga ut en "Gör så här:" ?
TACK!
Kommentar postad
Super mumsigt :)
Kommentar postad
KOLASÅS, åhgudars vad gott!
Kommentar postad
Ser urgott ut! Måste spara receptet och prova någon gång i höst.
Kommentar postad
gud va gott !
Kommentar postad
Men jösses, den där ser ju helt galet god ut!! :D Måste provas!!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben