Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När det pirrar i magen och man har en sockerkaka med vita vinbär, lime och kolaglasyr

 
God kväll i stugorna! Får det vara en vinbärskaka med lime och kolaglasyr. En verkligen supergod kaka där syrligt möter sött i en god sockerkaka. Jag använde röda vinbär inne i kakan och dekorerade med vita. Alla ni som har vinbär kvar i frysen kan skatta er lyckliga. Finns ju så mycket gott man kan baka med dessa bär. Har tyvärr ingen egen vinbärsbuske att tillgå men väl en kollega som gärna servar mig med bär från sin trädgård. Tacksam för det.
 
Sockerkaka med vinbär, lime och kolaglasyr
 
200 g smör, rumstempererat
3 dl socker
4 ägg (rumsvarma)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 lime, saft och skal
1 dl mjölk
1 dl mandel, mald (mandelmjöl går bra)
2 dl vinbär (röda eller vita, repade och sköljda)
 
smör och ev ströbröd till formen
 
Ugnsvärme 175 grader
 
Smörj och bröa en sockerkaksform på två liter. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vänd i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i limesaft, skal och sedan mjölk. Vänd ner den malda mandeln och vinbären. Häll upp smeten i formen och grädda 50-60 minuter eller känn med en baksticka. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn.
 
Kolaglasyr
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
80 g smör
2 msk ljus sirap
 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, koka upp under ständig omrörning. Den bränner lätt vid så var försiktig. Låt sjuda 5-6 minuter på medelhög värme. Rör hela tiden. Sila av.
Låt glasyren svalna något och häll den över kakan. Garnera med vinbär.
 
Det går bra att halvera receptet och baka i en mindre sockerkaksform.
 
 
 
Tycker vita vinbär är så vackra att dekorera med!
 
 
Enkelt, festligt och gott!
 
I dag har Lillan börjat mellanstadiet. Det pirrar i magen...pep hon medan hon krånglade på sig cykelhjälmen och for iväg på sin första skoldag efter sommarlovet. Mellansonen började nian och var mindre pirrig, men ändå...ganska nöjd över ett skönt sommarlov och lite småsugen på att börja igen. Själv har jag redan en arbetsvecka bakom mig och eleverna på sjukhusskolan börjar droppa in så smått. Snart, mycket snart har allt återgått till ordningen. Det där med rutiner är inte så dumt trots allt.
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Nej, jag tycker att det känns lite galet att jag har en dotter som börjat trean.. Vad hände?!? Både hon och fyraåringen tyckte att det var rätt kul att börja skolan/förskolan igen och träffa alla kompisar. Själv tycker jag också att det är skönt att få lite ordning på torpet. Har liksom släppt all struktur under sommaren och det är mycket att ta tag i både på jobbet och hemma.
Kram
Kommentar postad
Den ser ju hur god ut som helst!!

Kram
Kommentar postad
Mums....snyggt med vita vinbär. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben