Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man firar lördag med en krusbärskaka med fläder och lakrits

 
Lördagar! Älskar dom. Idag har vi bara tagit det lugnt, skrotat omkring i myskläder, gått promenader med syster och svågers hund som vi varit hundvakter åt, fällt en tår i tv-soffan under slutscenen i filmen Mrs Doubtfire som jag och LIllan tittade på, bakat pizza och en sockerkaka med fläderinkokta krusbär och lakrits. En riktigt skön lördag med andra ord. Sådana dagar behövs!
 
Och jag har blivit så mycket bättre på det där med att vila än jag var för några år sedan. Det är lite av en konst för en aktiv människa som jag att släppa på duktighet och egenuppställda krav och bara vara. Kanske för att jag insett att vilan är nog så viktig för slutresultatet som själva arbetet i sig. Och. Jag hyser större respekt för mig själv och därmed kanske även för andra. Att bränna ut sig gagnar inte någon i slutändan. Been there. Done that och jag vill inte tillbaks.
 
 
 
Här kommer receptet på sockerkakan med krusbärskompott! Receptet som jag hittade i en bok i Stockholm hos moster och morbror angav egentligen anis som krydda. Jag bytte ut den mot lakrits och kryddade på lite extra. Vi åt kakan tillsammans med vaniljglass - den varma kompotten tillsammans med kaka och glass var riktigt god.
 
Krusbärskaka med fläder och lakrits
 
 
150 g smör, rumstempererat
2 dl socker
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk (drygt) lakritspulver
2 dl filmjölk
 
smör och ströbröd till formen
 
Ugnsvärme 175 grader
Smörj och ev bröa en sockerkaksform, 2 liter.
Rör smör och socker mjukt
Rör i ett ägg i taget och vänd i mjöl,vaniljsocker och lakritspulver. Rör ner filmjölken och fyll upp smeten i sockerkaksformen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå ett par minuter. Vänd sedan upp den på ett galler eller en tallrik. Gör kompotten.
 
Fläderkokta krusbär

0,5 dl råsocker
1 dl vatten
0,5 dl flädersaft, outspädd
3 dl krusbär, (snoppade), gärna röda
1 tsk maizena
 
Koka ihop råsocker, vatten och flädersaft. Lägg i krusbären och låt allt koka i 3-4 minuter. Rör ut maizena i lite kallt vatten och red av kompotten. Häll kompotten över kakan och servera med vaniljglass eller vispad grädde.
 
 
Hoppas ni också haft en vilsam och solig dag!
Här och nu övergår skön lördag i skön sömn. Hörs i morgon.
 
 
Kram Cecce
Kommentar postad
åh super gott de såg ut =)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben