Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man njuter av krusbärspaj med maräng, fredagsminnen och en ledig helg!

 
God morgon! Eller...god förmiddag...är nog en mer rättvisande hälsningsfras. Har vaknat upp sent om sider till en solig lördag, efter en härlig fredag med god fredagsfika, lång cykleltur och sist men inte minst - en fantastiskt rolig kväll med en hel drös roliga, sköna kvinnor som alla samlats för att umgås med Erika som ska gifta sig om några veckor. Möhippa!! Inte varje dag man får vara med om det!
 
Jag har fått det stora förtroendet att fotografera Erika och Jörgens bröllop, vilket ska bli superkul (och nervöst) och jag har massor med bilder i kameran från möhippan som nu ska gås igenom och redigeras. Ska visa er några av dem senare men först tänkte jag ge er receptet på den krusbärspaj som jag bakade tillsammans med en av våra elever i går. Kollegan har massor med krusbär i sin trädgrård och det känns så härligt att kunna utnyttja säsongens frukter och bär att göra goda bakverk på. Och. Krusbär gifter sig utmärkt bra tillsammans med sött marängtäcke i en paj. Syrliga och söta smaker är alltid bra att kombinera. Jag strödde lite rålakritspulver på min bit paj, vilket förhöjer smakupplevelsen lite extra. Tycker ni ska våga prova det för det är gudomligt gott.
 
 
 
Önskar jag hade fler bilder att visa er, men hade bara mobilkameran att tillgå, så bildströmmen är något skral. Här kommer i alla fall receptet. Jag gjorde ett glutenfritt pajskal eftersom vi har glutenallergiker i sällskapet och gjorde samma pajskal som ni hittar i det här receptet - för er som vill baka glutenfritt.
 
Krusbärspaj med marängtäcke:
 
Pajbotten:
125 g mandelmassa
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
Ugnsvärme 175 grader.
Riv mandelmassan fint och skär smöret i kuber. Blanda hastigt ihop mendelmassa, smör, mjöl och vaniljsocker och blanda till sist i ägget. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
Kavla ut och fodra en pajform, 24-26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen ca 1 timme. Lägg torkade ärter i formen och grädda direkt från frysen ca 15 minuter. Ta ut formen och pilla bort ärtorna och låt den svalna. (Jag brukar lägga ärtorna på ett bakblåtspapper ovanpå pajskalet istället för direkt på pajskalet. Sen är det bara att hälla bort ärtorna. Syftet med ärtorna är att kanterna på pajskalet ska hållas på plats. Annars är det lätt att kanterna sjunker ner och inte ger en lika vacker paj. Det går naturligtvis bra att hoppa över ärt-momentet och grädda på vanligt sätt.)
 
Krusbärskompott
 
3 dl krusbär
1/2 citron, skal och saft
1 vaniljstång, delad på längden och urskrapad
1,5 dl socker
2 msk vatten
1 msk potatismjöl eller maizena
15 g smör
 
Snoppa krusbären. Lägg krusbär, citronskal och -saft, vaniljstång i en rsotfri kastrull och koka allt 5-10 minuter beroende på hur mogna krusbären är. Rör potatismjölet eller maizenan i lite kallt vatten och red kompotten. Ta av från värmen och montera i smöret. Låt svalan och ta bort vaniljstången.
 
Lägg krusbärskompotten på pajbottnen.
 
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk pressad citronsaft
 
Ugnsvärme 175 grader
Vispa upp äggvitorna och citronsaften lätt. Sänk hastigheten på vispningen och tillsätt hälften av sockret. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten. Sänk igen och vispa ett par minuter.
Bred eller spritsa marängen på pajen. Grädda i ugnen ca 10 minuter eller tills marängen fått lite färg. ta ut och servera gärna pajen med vaniljglass, grädde och ev lite lakritspulver.
 
 
 
MUms!! En god sensommarpaj att njuta av i en fortfarande solig trädgård eller balkong. Gör det!! Livet är till för att njutas av. Det är min övertygelse.
 
Nu ska jag fortsätta in i lördagen. Har en hel del saker jag vill hinna med, men inser att hälften är bra nog. Denna helg är det bara jag och min äldsta son hemma och jag njuter lite av tystnad och egentid. Har egentligen ingen annan lust än att bara vara här framför datorn med bildredigeringsprogram eller ta en cykeltur till det där björnbärsstället jag såg häromdagen. Vi får väl se vad det blir såsmåningom. Just nu smakar både kaffe och känslan av en ledig helg ortoligt gott.
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Kan tänka hur bra den söta marängen passar till de syrliga krusbären. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben