Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

pepparkakskryddade fröknäckebröd

 
Så vaknar vi upp till denna andra söndagen i advent. Har inte kommit så långt in i dagen än, och njuter av det där lugnet som råder. Ingen ilsken väckningssignal från mobilen, Inget stressande i väg till arbete och vardag. Bara lugna steg, Sebastien Boudets inspirerande vörtbrödsbak på tv och gott nybryggt kaffe i favoritmuggen från Höganäs Keramik. Så. Bättre kan jag inte ha det.
 
I går bakade jag en ny laddning fröknäckebröd. Detta älskade knäckebröd som vi äter så ofta det finns tillgängligt. Skulle kunna baka det varje dag, då det försvinner snabbt från brödboxen här hemma. Jag brukar variera receptet efter de ingredienser jag har hemma. Ursprungsreceptet innehåller majsmjöl, men det går bra med ris-, mandel-bovete-eller havremjöl också. Likaså kan man variera fröer och nötter och kryddor.
 
Denna gång kryddade jag med pepparkakskrydda och rivet apelsinskal. Ett riktigt julknäckebröd alltså, som avnjöts tillsammans med ost och aprikossylt under gårdagskvällen. Mumma!!
 
 
 
 
Så här gjorde jag:
 
Fröknäckebröd med pepparkakskrydda och apelsin

0,5 dl majsmjöl
0,5 dl rismjöl
0,5 mandelmjöl
0,5 dl havremjöl
1 msk pepparkakskrydda
rivet skal från en apelsin
1/2 dl linfrö (hela) 
3/4 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrö (jag använde oskalade)
1/4 dl pumpafrö
1/2 dl olivolja
1,5 dl kokande vatten
lite flingsalt 

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser. Häll i olivolja och kokande vatten.
Bred ut  tunt på två plåtar så tunt du kan med en slickepott. Jag använder vaxade bakplåtsdukar och kavlar ut smeten däremellan. Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i 35 minuter.
 
 
Servera gärna med ost och en god marmelad! Eftersom knäckebrödet är bakat utan både vetemjöl och mjölk, passar det till alla som är gluten-laktos-och mjölkproteininallergiker. 
 
Klockan är en timme från lunch och det börjar kännas som en bra plan att masa sig ur pyamas och soffa för att ta tag i dagens pepparkaksbak. Har lovat dottern att baka pepparkakor idag och har en väntande pepparkaksdeg på balkongen. I denna gråmulna och blåsiga söndag ska det bli välkommet att lysa upp med ett levande och kreativt görande i köket. 
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben