Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Minisockerkakor med brynt smör, äpple, kardemumma och dulce de leche.

 
 Att använda sig av brynt smör i matlagning eller bakning är ingen direkt nyhet. Jag har däremot aldrig blivit färdig med att prova. När man brynder smöret i stället för att bara låta det smälta, får man en nötaktig, lite kolaaktig smak, som gör sig väldigt bra i bakverk, kakor och glass och är också kännetecknande för en del franska bakverk, tex madeleinekaka. Brynt smör smaksatt med citron kallas i franska köket för  beurre meunière.
 
Och att bryna smör är heller inte särskilt svårt. Man gör så här:
 
 
 
Ta fram en lämplig mängd smör. Skär ev i mindre bitar och smält på medelvärme i en kastrull.
 
 
Efter en stund kommer smöret att börja bubbla och fräsa.
 
 
 
 Sen bildas det skum ovanpå smöret och kort därefter börjar det tystna. Rör med en slev i botten så
 
att det inte bränns vid.
 
.
 
När smöret börjar anta en svag doft av nöt och kola och är bärnsstensfärgat under skummet drar du smöret från plattan. Jag skummade av smöret med hjälp av en matsked. 
 
 
 
Häll över det i en skål eller bunke, så att inte värmen från kastrullen fortsätter att bryna smöret. Man vill ju inte riskera att det bränns. Jag använde en del av de bruna partiklar som bildas i botten av smöret. En del säger att smaken sitter där, men det gör man som man vill.
 
Sedan är det bara att sätta i gång och baka.
 
 
Jag använde mitt brynta smör till att baka minisockerkakor. Precis som muffinsplåtar finns det plåtar med små sockerkaksformar. I den kan man baka sockerkakor i lagom portionsform. Supersöta! Receptet jag använde mig av, var inget annat än ett vanligt sockerkaksrecept, men bytte ut en del av mjölet mot mandelmjöl och rev ner ett äpple i smeten. Det brynta smöret gjorde sig bra tillsmammans med äpplet och mandeln. Hade en halvfull burk dulce de leche (Pamas Deli - den bästa) som jag dekorerade kakorna med tillsammans med en pecannöt. En man-taver-vad-man-haver kaka alltså. 
 
 
Minisockerkakor med brynt smör och äpple.
 
75 g smör
2 ägg
2 dl socker (jag använde rårörsocker)
1 dl mandelmjöl
2 dl mjöl
1 skalat och rivet äpple
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
ströbröd och smör till formen
dulce de leche och pecannötter till dekorering
 
Börja med att bryna smöret. Pensla gärna formen med brynt smör. Vispa ägg och socker pösigt för sig (minst 5 minuter)  och rör samman alla torra ingredienser i en bunke för sig. Riv äpplet. Rör samman äggsmet med torra ingredienser, och tillsätt brynt smör och mjölk och det rivna äpplet. Smörj och bröa en form (om du inte har en minisockerkaksplåt går det bra att använda en vanlig sockerkaksform) och häll i smeten. Grädda minisockerkakorna i 175C i ca 10 min eller känn efter med en sticka strax innan så att du vet när den är klar.
Om du använder en vanlig sockerkaksform grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är torr när du känner med en baksticka.
 
Stjälp upp kakorna och låt dem svalna. Ringla över dulce de leche och dekorera med pecannötter.
 
 
 
 
 
 
Bjud in dina vänner och kalasa eller ät upp dem själv!
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
jösses vad goda kakor :-)
Jag visste onte att det fanns dulce leche på burk.. Vart har du köpt den?
Ha en fin dag!
Kram
Kommentar postad
Har tänkt prova det där med brynt smör ett antal gånger men så har det inte blivit av, kan vara dags nu, för det låter väldans gott. Och dina minisockerkakor såååå fina o ser helt fantastiskt goda ut. Få allt bli en bakdag i morgon. Kramisar Tina
Kommentar postad
Det ser ljuvligt ut! Jag har också använt brynt smör i min bakning. I glass bland annat!
Kommentar postad
Åh, vilka söta!
Kommentar postad
är det äckligt<?
Kommentar postad
Vilka söta =) De ser riktigt goda ut.
Kommentar postad
mums
Kommentar postad
Åhh så många fian bilder som illustrera detta gottiga, bör du inte försöka sälja foton/recept/artiklar till tidningar? Har ju följt dig i många år och du är ju rena "proffset" i bloggvärldens om bör kunna ta det vidare i bok eller tidningsform, men du har säkert redan tänkt i de banorna... ;-D KRAM
Kommentar postad
söta :) det har blivit poppis med de där små bakverken

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben