Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bakat en Sans Rival!

 
Oj, vilken vecka! Vilken helg! Och wow...vilket väder! Hoppas att ni hunnit njuta riktigt mycket av solen, sommaren, värmen och en blå himmel!
För mig har veckan inneburit mycket bakning och många timmar i ett alldeles för varmt kök, men också en underbar helg med folkfest, musik, ljumma och sköna sommarkvällar, en del spenderandes lite vimmelkantig i folkvimlet vid hamnen både fredag och lördag. Har även hunnit med trädgårdsfest och blivit medbjuden på Charlottes jobb med god mat på restauranngen på Badholmen. Tackar för det!!
 
Som ni förstår har det inte blivit så mycket tid över här vid datorn (just nu sitter jag ensam i cafeträdgården under skuggan av björken, äter överbliven cheeseckake och citronmarängpaj och njuter av ledigheten), och jag ska visa bilder och berätta mer om helgen sedan. Nu ska ni dock få receptet på en klassisk tårta - Sans Rival - som jag bakade i veckan och som serverades på trädgårdscafeet. En klassiker med mandelbottnar och nougatsmörkräm - som man inte ser så ofta längre. Lite synd tycker jag och den är väl värd en renässans. Glutenfri dessutom för de som inte tål vetemjöl och len och god i smaken. Passar utmärkt till sommarfikan.
Håll till godo!
Receptet är skrivit i gram, då jag rekomenderar att alltid väga ingredienserna. Är a och o för ett bra resultat. Har ni ingen hushållsvåg - löp och köp! Den kommer ni ha mycket nytta av.
 
 
 
Sans Rival
10-12 bitar
 
Fragilitébottnar, 2 plåtar
 
200 g mandelmassa (50% mandel, 50% socker)
50 g mjölk
200 g äggvita
5 g citronsaft
240 g socker
25 g potatismjöl
30 g hyvlad mandel till topping
 
Nougat
100 g socker
5 g citronsaft
100 g oskalad rostad mandel
 
Glasskräm
4 g gelatin (ca 2 st)
1 vaniljstång
190 g vispgrädde 40%
190 g mjölk
150 g äggula (ca 8 st)
150 g socker
375 g osaltat smör
 
90 g hyvlad rostad mandel till dekor
150 g marsipan (jag gjorde rosa små rosor med tillhörande gröna blad)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 130 grader.
Värm mandelmassan i mikrovågsugn så att den blir lite varm, lös upp den med mjölk med hjälp av handen till en smidig massa.
Vispa äggvitan med citronsaft och 1/3 av sockret till en maräng i en absolut ren metallbunke. Börja vispningen på låg hastighet, öka hastigheten och tillsätt resterande socker i omgångar. Vispa till en fast maräng.
Tillsätt potatismjölet under vispning.
Lös mandelmassesmeten med marängen lite i taget och vänd ner den upplösta mandelmassan i marängen med hjälp av en slickepott.
Stryk ut marängen på plåtarna med bakplåtspapper och strö över hyvlad mandel.
Baka gyllenbruna i ca 60 minuter. Kontrollera att de är genombakade och spröda genom att försöka få loss pappret, baka annars längre tills de är spröda.
Dela genast bottnarna på mitten när de kommer ut från ugnen. Vänd dem genast på två bakplåtspapper och plocka bort pappret.
 
Nougat
Smält sockret till guldgul karamell och tillsätt de rostade mandlarna. Rör om tills mandlarna är täckta med karamell. Häll ut den på en bakduk/bakplåtspapper och låt kallna.
Krossa nougaten i en mortel, men ej för fint.
 
Glasskräm
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv.
Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången och fröna. Dra kastrullen åt sidan och låt stå i 15 minuter för att dra åt sig vaniljsmaken.
Vispa äggulorna med sockret och blanda ner vaniljmjölken. Värm upp alltsammans till 85 grader.
Passera krämen genom en finmaskig sil och vispa ner de avrunna gelatinbladen tills de smält.
Vispa krämen kall med elvisp. Tillsätt smöret och rör på låg hastighet till en lätt och luftig kräm. Rör ner den krossade nougaten.
 
Montering
Lägg en av bottnarna på en bricka och stryk på 1/4 av krämen med hjälp av en palett. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren två gånger till. Lägg på den fjärde bottnen och tryck tårtan plan med hjälp av en bakplåt.
Kyl tårtan en timme i frys eller kyl.
Stryk upp tårtan med resterande kräm och strö hela tårtan med 90 g hyvlad rostad mandel.
Gör marsipandekorationen och placera på tårtan.
 
Ät och bara njut!!
 
 
 
 
 
Nu ska jag resa mig från min sköna bloggplats här under trädet för att bege mig bort till köket. Ska förbereda ovanstående tårta tills i morgon. Ledig dag eller inte...vissa saker måste göras i alla fall.
Hoppas ni har en riktigt skön dag i solen!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ser helt ljuvlig ut!!

Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben