Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man ger sig på jakt efter kruskavel och delar recept på spröda Pariservåfflor!

 
 
Hej hej från oss på i bageriköket!
 
 
 
Söndag. Tid för vila. Tid för återhämtning.
Det har varit en intensiv vecka. Så som det alltid är här på trädgårdskafeet. Och jag kan egentligen bara vara så otroligt glad och tacksam över alla fina människor som kommer hit och fikar och slår sig ner i trädgården för att njuta av sommar, ledighet och samvaro en liten stund. Lyckobringande att få vara en del av!
Igår hade vi otroligt mycket folk här. Vädret var strålande ända tills den där störtskuren kom, som fick oss alla att fly in i kafeet, dynor och dukar att bli dyngsura och kvarvarande disk på borden att bli rensköljda av sig själv. Ha ha! Vilken rusch det blev inom loppet av någon minut. Sedan kom solen igen och allt återgick till ordningen. (Det tog en bra stund att få bord och stolar torra igen dock...)
 
Denna söndag kan jag konstatera att ryggen värker, händerna är nariga och småspruckna och fötterna ömma. Jisses! Hinner inte riktigt tänka på det under arbetets gång, men så här i ställtid mellan lördagsrush och arbetsmåndag känns varenda centimeter kroppsyta. Jag njuter till fullo av kaffet, tystnaden och möjligheten att bara kunna sitta.
 
 
I fredgas bestämde jag mig för att baka Pariservåfflor. Hm...det är bra om man kollar upp att man har alla ingredienser och bakprylar innan man sätter igång. Att baka Pariservåfflor är inte så svårt men tar en hel del tid i anspråk då degen ska kavlas i omgångar. Under arbetets gång upptäckte jag att det inte fanns någon kruskavel att tillgå och jakten på en sådan satte igång. Det hela slutade med att jag finkammade stadens butiker (inkl. leksaksbutiken), skrek ut en fråga om hjälp på facebook, ringde vänner...men utan resultat. Till slut blev jag räddad av grannkafeet som hittade en kruskavel i gömmorna. Tack!! Sedan kom fina Estery (en väns mamma) med en kruskavel och gav mig. Tack igen! Nu har jag en alldeles egen kavel att baka med.
 
Resultatet blev i alla fall bra och Pariservåfflorna blev sådaär frasigt goda som Pariservåfflor ska vara. Receptet har jag lånat från Solhaga Stenugnsbageri som fått utmärkelse för just sina Pariservåfflor i White Guide.
 
 
 
Här kommer receptet:
 
Pariservåfflor

500 g vetemjöl
10 g salt
500 g kallt smör
200 g kallt vatten
2 äggulor (40 g)
10 g citronsaft
strösocker till kavling

Kör ihop allting i en hushållsassistent med vinge, eller kniv. Nu är det viktigt att köra ganska snabbt och inte för länge, för det får inte bli en jämn deg. Det ska vara synbara klumpar av smör i degen. Platta ut lite lätt, plasta in och lägg i kylen i minst två timmar.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock och vik ett treslag. Kavla ut en gång till och vik ytterligare ett treslag. Låt sedan degen vila en timme i kylen.

Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Och sedan ytterligare en gång: Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Dags för slutkavling. Kavla ut degen till cirka 2 mm tjocklek, och stansa ut runda bitar, ca 8 cm i diameter. Strö ut socker på bakbordet och kavla bitarna så att de blir avlånga och sockras rejält på båda sidorna. Nagga sedan ordentligt med en kruskavel, degen får nämligen inte resa sig under gräddningen vilket annars är en av poängerna med smördeg. Men här vill vi alltså ha tunna smördegsbottnar. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper och baka av i 210°C i cirka 10–15 minuter, bottnarna ska ha ordentligt med färg. Låt svalna. Bottnarna kan sparas i burk med tätslutande lock.

Marängsmörkräm
Den här smörkrämen är lite lättare och luftigare än vanlig smörkräm, jag gillar den skarpt! Kan smaksättas med smält choklad, vanilj, citron eller annat gott.

200 g äggvita
400 g socker
160 g vatten
800 g smör

Vispa äggvitorna. Koka vatten och socker till 122°C. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle ner i marängen och vispa tills den är nästan kall. Då tillsätter du rumsvarmt smör i omgångar. Byt från visp till vinge och fortsätt slå krämen tills det nästan ser ut som vispgrädde.

Montering av pariservåfflan
Mycket enkelt! Spritsa marängsmörkräm på en botten, lägg en annan ovanpå och sikta florsocker över.

 
 
 
Lycka till!
 
Det är inte bara arbete som gäller här i bageriet. Har hunnit med två mysiga kvällar, då vi i fredags blev hembjudna till Ramona på supergod tacosmiddag och åt tills vi knappt orkade resa oss från stolarna. I går gick jag och Lillan ut på stan och mötte upp Ramona, Jane och Christian för att äta middag på Harrys. Stoora hambugare med tillbehör slank ner utan det minsta besvär! Är så glad för vännerna jag har här i stan som fångar upp, stöttar och hjälper när jag behöver det som bäst.
Idag åker min vän Anita och Micke på bilsemester ner i Europa! Saknaden är stor för mig som är kvar...ha ha. Men jag hoppas verkligen att de får den bästa semestern. Det är de värda! Lillan har också haft fina dagar, då hon fått följa med Jonathan - en jämnårig kompis - och Jane och Christian på en massa kul upptåg. Guld värt för mig som måste stå i köket hela dagarna och har svårt att hinna med något annat!
 
Full av tacksamhet är jag alltså! Över gäster, kafe, vänner och allmänt härligt varande här i Oskarshamn!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Det var banne mig de finaste jag sett! och så goda de ser ut, måste nog dra till Oskarshamn!!
Är det svårt att hitta er? Kramar! : )
Svar: Hej! SÅ klart ska du komma hit:-) Det är inte så svårt att hitta. Kafeet ligger centralt i stan på en gata mellan lilla torg och stortorget. Kram!
cecce
Kommentar postad
Underbart ♡ ...
/Semesterkram fina du!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben