Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man kommer på något bra! Lakritssnittar med Maraboublack!

 
Oj, tiden går fort och vi har nu kommit till den sista veckan som trädgårdskafeet har öppet. Lördagen som passerade brukar vara den dag då vi har mest besök, men på grund av ovädret blev det en lugn dag i kafeet. Tog med mig en del av det överblivna sortimentet kakor hem till min vän Ramona (som för övrigt bjöd på den godaste räksoppa jag ätit på länge) och sedan hade jag, Ramona och hennes syster Jane kakfrossa  tills vi knappt orkade resa oss. Eftersom vi har stängt på söndagar och en del bakverk inte tål att sparas till måndag har det blivit både smörgåstårta och kakor till frukost, lunch och middag hela dagen. Hm....vi får väl se vart det här ska sluta. Kanske ska knacka på hos min köksgranne Viktväktarna när veckan är slut...ha ha.
 
 
 
Dagen idag har gått åt till att förbereda och baka på inför kommande vecka, som då blir den sista kafeveckan. Jag blir så glad när jag kommer på bra saker, som denna lakritschokladkaka med Maraboublack, en variant av våra Marabou mjölkchokladsnittar som vi annars bakar.  Blev supergoda och kommer bli en favorit för oss som älskar lakrits.
 
Här kommer receptet:
 
Lakrits och chokladsnittar med Maraboublack
 
175 g rumsvarmt smör
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl strösocker
3 msk sirap
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk rålakritspulver (jag använder rålakrits från Haupt lakrits som vi säljer på kafeet)
1 tsk vaniljsocker
150 g Maraboublack
 
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smöret med en elvisp
tillsammans med strösocker och muskovadosocker.
Tillsätt sirapen och sedan alla övriga ingredienser
på en gång.

2. Knåda degen med händerna och forma en lång rulle.
Degen är ganska tjock och man måste krama samtidigt som
man formar rullen. Gör den lika lång som längden på
plåten och lägg den på ett bakplåtspapper. (Eller om du vill ha mindre kakor - rulla till två längder.)
Tryck ner degen något med fingrarna.

3. Grädda längden mitt i ugnen i 20-25 min.
Den är färdiggräddad när ovansidan spricker och den
känns fast när man trycker lätt på ovansidan.
Det är viktigt att inte övergrädda kakorna.
 
 
 
Tog mig ut på en promenad i kväll. Så skönt att komma ut och röra på sig lite när man stått i köket en hel dag.
 
 
Besvärsgatan, där kafeet ligger till höger i bild. Till vänster har jag mitt lilla hus som jag hyr under vistelsen här.
 
 
Tog mig upp på höjden och till Folkhögskolan där jag gick musiklinjen för många år sedan. Min första bekantskap med denna stan. Jag bodde i delen av skolan som kallades Gammelgård, och jag hade mitt rum i det gula huset till vänster, högst upp. I det fönster som det lyser.
Många minnen....
På den tiden hade jag musiken som framtidsvison, och inte visste jag då att jag tjugofem år senare skulle driva ett kafe och baka kakor till stans befolkning. Livet tar sina vägar.
 
 
Och här är en annan väg. Kärlekstunneln. Gick med nostalgiska steg ner för trappstegen och vidare ner mot stadens centrum i tankar och minnen.
 
 
 
Nu är det hög tid att släcka ner den här datorn och sova. Alldeles snart ringer klockan igen och det är dags för måndag - ny vecka - ny start.
 
Hoppas ni har det bra.
Det har jag.
 
Kram Cecce
 
 
Ramona
Kommentar postad
Tack för alla godsaker i helgen! Lyxigt värre!
Kul att Kavlis Kräftsoppa kom till sin rätt! Ja den heter så men jag förstår att Räksoppa är det naturliga namnet då för jag förädlade den lite genom ösa ner en påse räkor SAMT serverade en skål kräftstjärtar vid sidan om att toppa med för den som ville. Och här kommer kioskvältaren: en rejäl dosis cayennepeppar istället för salt&peppar då soppan ändå är salt nog pga övriga ingredienser.
Idåen om förädligen av receptet fick jag från
http://56kilo.se/?s=kr%C3%A4ftsoppa
där bloggerskan vidareutvecklat Kavlis grundrecept "Kavlis klassiska kräftsoppa" http://www.kavli.se/Recept/Kraeftsoppa

Ramonas kräftsoppa med bas från Kavlis Kräftsoppa och ytterligare ideer från 56.kilo: (4 portioner)
Gör så här: Skala och riv morötterna, bryn dem i smör i en kastrull. Strö över mjölfri redning Redix (eller idealmjöl), häll i vatten och skaldjursfond.. Koka i 5 minuter. Blanda ner Kavli Kräftost och crème frâiche. Låt det koka upp igen.Ttillsätt hackad dill! Ös på med cayennepeppar efter behag. Häll slutligen ner en påse tinade räkor. Servera en skål kräftstjärtar vid sidan om för de som vill toppa ytterligare. (jag kör med frusna räkor/kräftor då jag tycker att de i burk är för salta)

Detta behövs:
400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche
Frusan räkor och frusna kräftstjärtar som tinas innan de åker ner i soppan
2 stora morötter
Cayennepeppar efter behag - ös på bara
Mjölfri redning: Redix eller Idealmjöl
3 msk skaldjursfond
1 liter vatten
1 knippe dill

Sådär... dax att njuta!
Kommentar postad
Så mysigt ♡ ...
Hade gärna vandrat där hihi

/Kram