Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa brödlimpan?

 
På trädgårdscafeet serverar vi inte enbart bakverk och kakor utan erbjuder även mackor med olika pålägg och smörgåstårta. Brödet bakar vi själva och idag provbakade jag ett nytt bröd. Ett bra grundrecept på bröd som är lite halvgrovt och innehåller både grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl. Receptet är ursprungligen från Olof Viktors cafe. Hade dock inget grahamnsmjöl hemma uten bytte ut motsvarande mängd mot mussli, vilket funkade fingemang.
Jag kryddade även med lite lakrits som ger en riktigt bra smak utan att ta över. (Skulle inte tro att någon hade anat att det innhöll lakrits). Brödet blev mustigt och saftigt och lämpar sig bra med olika sorters pålägg (hade dock bara ost hemma) och är inte svårt att baka.
 
 
 
2 limpor
 
25 g jäst
600 g vatten
700 g vetemjöl
150 g grahamnsmjöl
150 g fint rågmjöl
100 g smör
20 g salt
ev 1 msk lakritspulver
 
Lös upp jästen i vattnet med en visp.
Tillsätt allt utom saltet och knåda till en elastisk deg i hushållsassistent på låg hastighet i ca 10 minuter.
Tillsätt salt och knåda 5 minuter till på en lite högre hastighet till en seg, elastisk deg.
Täck degen med plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 45 minuter.
Lägg degen på bakbordet och stöt samman den. Vik ihop degen som en kudde och lägg tillbaka i bunken.
Låt degen vila i 30 minuter.
Dela degen på mitten och forma till 2 avlånga bröd.
Rulla dem i grahamsmjöl och rågmjöl.
Låt bröden jäsa på plåt under duk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta och sätt in bröden i ugnen.
Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter.
Grädda bröden totalt 45 minuter. De är genombakt när de har en innertemperatur på 98 grader.
Låt dem svalna på galler.
 
 
 
 
 
 
Jag använde inte min hushållsassistent denna gång utan rörde bara ihop degen. När den jäst knådade jag den på bakbordet en stund innan jag vek ihop degen för att vila ytterligare. Är tveksam till huruvida man egentligen behöver knåda degen i flera minuter i maskin? Enligt Sebastien Boudet utvecklar mjölet glutentrådar ändå under vilotiden. Ge degen lite längre tid att jäsa bara. Jag är fortfarande i prövostadiet här. Olika åsikter och olika bakskolor att förhålla sig till och bäst är att prova sig fram.
I alla fall blev brödet gott och bra i strukturen utan maskinknådning. Kan vara bra att veta för alla er som inte har någon bakmaskin att tillgå.
 
Idag har jag farit fram och tillbaka mellan olika butiker och institutioner. Mycket som ska ordnas innan vi alla skiljs åt för att tillbringa sommaren på olika håll. Vädret har varit strålande och det har känts sådär att inte ha hunnit vara ute och njuta av det. Nåväl. Det kommer fler fina dagar. Enligt väderprognosen utlovas värmebölja nästa vecka. Ser vi fram emot!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
älskar bröd i alla former :) tyvärr märks det ju på magen :) som växer i färdriktningen
Svar: Åh, det är ingen fara. Inte vad jag kunde se sist vi sågs!
Kram Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben