När man gör världens godaste vaniljglass med mandelsmul, jordgubbar och lakritssirap.
500 g (5 dl) mjölk, fetthalt 3%
500 g (5 dl) vispgrädde
2 vaniljstänger
50 g svensk honung eller stärkelsesirap (glukos)
240 g äggulor (cirka 12 st)
200 g strösocker
2 gelatinblad, blötlagda
Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa samman äggulor och socker. Skrapa ur vaniljstången och koka upp mjölk, grädde och honung med vaniljfrön och stång. Vispa ner den heta vätskan i ägguleblandningen, häll tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda till 85 grader under omrörning. Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på dom följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smält. Sila glassmeten (genom en finmaskig sil) och kyl glassmassan så fort som möjligt (gärna i isvatten). Täck med plastfilm och låt glassmassan svälla över natten i kylskåpet. Minst 4-12 timmar, men gärna ett helt dygn vid 4oC.
Om du har en glassmaskin, häll glassmeten i maskinen och kör tills den är krämig. I annat fall frys in glassen i 4-6 timmar.
Mandelsmuldeg:
100 g smör rumstemperatur
45 g strösocker (1/2dl)
120 g Vetemjöl (2dl)
60 g mandelmjöl (1dl)
10 g vaniljsocker (1msk)
Mandelsmuldeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.