Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man gör världens godaste vaniljglass med mandelsmul, jordgubbar och lakritssirap.

 
En stor balja nybryggt kaffe. Det är vad som krävs denna söndag. Kom hem under gårdagskvällen efter midsommarfirandet med hela stora familjen och några härliga dagar i barndomshemmet och har nyss inlett mitt efterlängtade sommarlov. Och då anfaller stoooora tröttheten. Kaffe får det bli - en hel del.
 
Efter tårtbaken innan midsommar har det blivit en hel del äggulor över som väntar på att få bli använda i kylen. Bestämde mig därför i går kväll att göra glass - vilket är en utmärkt ide om man har många äggulor över.
Om ni inte bakar något annat av recepten här så lova att ni provar göra egen vaniljglass! Går liksom inte att jämföra med den glass vi köper i frysdisken på Ica. Färsk, nygjord glass på äggulor, socker och äkta vispgrädde är himmelskt och kan dessutom kombineras med bär, frukt, choklad eller varför inte - som i mitt fall - med lakrits! Ljuvligt vill jag meddela.
 
Och att göra egen glass är inte så svårt. Kräver lite tid i anspråk då glassmeten helst ska stå och vila i kylen några timmar innan den fryses in - men jag lovar att det är värt väntan. Allra bäst vaniljsmak får man när man använder vaniljstång (helst Tahiti)  men har man ingen till förfogande går vaniljpulver, Dr Oetkers vaniljtwister eller vanligt vaniljsocker också bra.
 
 
Världens godaste vaniljglass (receptet går bra att halvera)

500 g (5 dl) mjölk, fetthalt 3%

500 g (5 dl) vispgrädde

2 vaniljstänger

50 g svensk honung eller stärkelsesirap (glukos)

240 g äggulor (cirka 12 st)

200 g strösocker

2 gelatinblad, blötlagda

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Vispa samman äggulor och socker. Skrapa ur vaniljstången och koka upp mjölk, grädde och honung med vaniljfrön och stång. Vispa ner den heta vätskan i ägguleblandningen, häll tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda till 85 grader under omrörning. Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på dom följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smält.  Sila glassmeten (genom en finmaskig sil) och kyl glassmassan så fort som möjligt (gärna i isvatten). Täck med plastfilm och låt glassmassan svälla över natten i kylskåpet. Minst 4-12 timmar, men gärna ett helt dygn vid 4oC.

Om du har en glassmaskin, häll glassmeten i maskinen och kör tills den är krämig. I annat fall frys in glassen i 4-6 timmar.

 
Jag serverade vaniljglassen med färska jordgubbar och mandelkakssmul (Efter Roy Fares recept) som du gör så här:
 

Mandelsmuldeg:
100 g smör rumstemperatur
45 g strösocker (1/2dl)
120 g Vetemjöl (2dl)
60 g mandelmjöl (1dl)
10 g vaniljsocker (1msk)

Mandelsmuldeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

 
 
Över hela härligheten ringlade jag lakritssirap (Lakritsfabriken i Ramlösa). Såå gott!!
Gillar man inte lakrits går det så klart bra med choklad- eller kolasås som alternativ. Men har ni inte provat lakritssirap tidigare så gör. Finns att köpa i många delikatessbutiker, chokladbutiker, i vanliga matbutiker eller från länken ovan.
 
 
 
 Än så länge finns det fler äggulor i kylen att tillgå, så jag är säker på att mer glass kommer att göras i detta hus under veckan som kommer. Har nämligen ett extra barn med mig hem efter midsommarhelgen - då en av kusinerna bestämde sig för att följa med oss hem. Och hon både älskar glass OCH lakrits. Sånt gillas..ha ha!
 
Nu är det däremot dags för att steka pannkakorna som jag utlovat till lunch, innan resten av dagen går åt till att hinna i kapp mig själv och ett eftersatt hem.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Muuums!!!
Kommentar postad
mumsigt

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben