Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Gluten-mjölkfria kokos och citronrutor.

 
God tisdag vänner!
 
Hoppas ni alla har funnit er till rätta i tisdagsbestyren. Själv har dagen så här långt inneburit nya möten, många koppar kaffe, inspiration från ett lärarrum till nya tankebanor om hur man kan möblera i köket (javisst...lärarrum kan vara mycket inspirerande), goda förhoppningar om framtiden och en hel del annat smått och gott. Upptäcker mer och mer hur mina val att tänka kring saker och ting har betydelse för hur jag antar dagen med dess utmaningar. Med ett positivt och tacksamt  förhållningssätt kommer man så mycket längre än om man bara ser hinder och begränsningar. Ingen nyhet precis, men dock något som vi behöver öva oss på.
En påminnelse alltså så här vid lunchtid.
 
 
 
Hittade detta recept på kokos och citronrutor inne hos Åse. Jag är inne i en period då jag letar laktos och glutenfria recept. Mest för sonens räkning men även för att jag tycker det är kul att vidga mina bakvyer en aning. Åse har som bekant många bra recept om man vill äta gluten-och mjölkfritt. Eller bara vill ha en allmänt sund livshållning.
 
Som ni ser blev de lite mörka i färgen. Det beror på att jag valde att använda kokossocker som sötningsmedel, då jag tycker det är ett utmärkt alternativt till vanligt vitt socker. Det är bättre både ur närings- och GI innehåll och har ni inte provat så gör.
 
Jag använde min nya fyrkantiga bakform med löstagbar botten och veckade kanter som jag köpte när jag besökte Önskabutiken på Caroli City i Malmö. Superbra och söt liten form.
 
Kokos-coh citronrutor
 
2,5 dl mandelmjöl 
Sötning motsvarande sötman från 0,5 dl socker *(Jag använde kokossocker)
1,5 dl rostade kokosflingor
80 gram smör
0,5 msk fiberhusk
 

Fyllningen
2 ägg
1 msk citron cocosa kokosfett (eller annat kokosfett)
Sötning motsvarande sötman från 1-1,5 dl socker (jag använde kokossocker)
Saften av 1/2 ekologisk citron + skalet av 1 hel (dubbla om smaklöst kokosfett används)
2 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver eller lite vaniljessens
1 nypa salt

Instruktioner
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg folie eller bakpapper i en form på ca 20 x 20 cm. Smörj.
Rosta kokosflingorna och blanda sedan alla ingredienser till smördegen i en matberedare med knivar. 
Kör tills allt har gått ihop.
Tryck ut i form.
Grädda i ca 20 minuter, håll koll så det inte bränns.
Under tiden, kör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet.
Ta ut smördegen och häll fyllningen ovanpå.
Grädda i ca 20 minuter till.
Låt svalna (ställ gärna kallt i en timmes tid) och skär sedan lagom bitar. 10 bitar för en dessert och i 20 bitar för en (i mitt tycke) lagom godbit.
Pudra med florsocker eller Sukrin Melis eller varför inte kokosflingor? (JAg använde dock vanligt florsocker)
Servera gärna lite kokosgrädde till eller vispad grädde.
 
 
 
Önskar er alla en god fortsättning på dagen!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Här har det också blivit många koppar kaffe :-).

Det ser jättegott ut! Man blir ju sugen på att baka!!!

kram Malin

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben