Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria våfflor med jordgubbssylt och lakritsgrädde.

 
Har ni firat självaste våffeldagen idag? Här hemma började det tjatas våfflor redan i morse och det utlovades någonstans mellan frukostmackor och tandborstning våfflor till efterrätt under kvällen. Normalt sett ett ovanligt tilltag (med efterrätt alltså) men är det våffeldagen så är det!
 
Vet inte hur det är i era familjer men olika viljor och åsikter om hur man äter våfflor på bästa sätt resultrade här hemma i ovanstående "våffelgubbe" med sylt och grädde...
 
 
....en mjölkfri variant med sylt och kokosgrädde.....
 
 
.... och slutligen den bästa (om ni fråga mig) - våffla med lakritsgrädde, jordgubbssylt, pimpad med lakritssirap. Men så gott!!
 
 
Jag gjorde mina våfflor på glutenfritt mjöl efter ett recept jag fick av min vän och kollega Lisbeth. Blev supergoda! Hemligheten heter filmjölk (eller yoghurt) och vispad äggvita som rörs ned försiktigt precis innan gräddning.
Eftersom sonen äter mjölkfritt använde jag havremjölk i stället. Resultatet blev, om inte lika bra, helt ok och alla var nöjda.
 
Här kommer receptet:
 
Glutenfria våfflor (ca 6 stycken)
 
2 ägg
2,5 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda paket)
2,5 dl filmjölk eller  naturell yoghurt
1 tsk bakpulver
25 g smält smör
ev 1-2 msk socker
1 krm salt
 
Gör så här:
Separera äggulan från vitan och vispa i hop äggula med filmjölk. Rör ner glutenfritt mjöl, bakpulver socker och salt. Smält smöret och blanda ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum och  rör till sist ned dem i smeten.  Hetta upp våffeljärnet ordentligt, pensla på lite smör för dom första våfflorna. Häll på lagom med smet och grädda våfflorna 2-3 minuter.
 
Lakritsgrädde gör du så här:
Vispa 3 dl grädde löst. Tillsätt 3 tsk vaniljsocker och 3-4 tsk lakritspulver, eller efter önskad lakritsstyrka.
Lakritsgrädde är gott att servera till våfflor och olika frukt/bärpajer, såsom äppel, rabarber, hallon, jordgubb och citronpaj. Prova ska du se!
 
 
Hur äter du din våffla?
 
Tydligen har våffelätandet bringat energi i annars trötta tonårsgrabbar och det känns som om det är dags för mig att resa mig från köksstolen och ta fram förmyndarröstens högre register... suck.  
Hoppas ni alla haft en fin dag!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
 
 
 
Kommentar postad
Inga våfflor här idag ( har bakat annat) men till helgen får det bli ett gäng, både glutenfria och mer traditionella. Älskar våfflor med myyycket vispgrädde och bär. Ååå vad jag skulle viljat vara med på lakritsfestivalen, får se till nästa år. Kramisar Tina
Kommentar postad
Dottern gräddade våfflor som jag och maken åt med hallonsylt och grädde :-)
Sen tog hon med sig resten av smeten och åkte hem till "han med kodnamnet" & gräddade våfflor i hans för dagen nyinköpta våffeljärn med grädde och färska bär till dem ;-)
Ungdomar är härliga :-)
Hoppas du inte behövde ryta i allt för mycket ;-)

Ha en fin kväll!
kram ❤

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben