Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bakar en glutenfri rabarberkaka med kanel och har hela helgen framför.

 
Hej hopp fredag!
 
Har landat hemma igen efter en kortare arbetsdag. Slutar nämligen lite efter lunch på fredagar vilket gillas och föranleder fria fredagseftermiddagar. Om en stund ska jag bege mig ut i handeln för att bland annat köpa matvaror till kvällens middag, men först tänkte jag dela med mig av receptet på dagens kaka - fredagskakan vill har som tradition att baka på jobb.
 
Idag blev det en man-tager-vad-man-haver-kaka, ihoprörd i all hast då jag inte hade något inplanerat i bakfickan. Men den blev riktigt god ändå. Vi har en rabarberplanta i rabatten utanför institutionen som kom väl till pass (även om den är ganska liten). Kakan bakade jag i en mindre fyrkantig braspanna och skar i rutor, men det går lika bra med en rund springform. I skafferiet hittade jag glutenfria havregrn, lite mandelmjöl och maizena som åkte ner tillsammans med ägg och smält smör. Svårare behöver det inte va att åstadkomma en glutenfri rabarberkaka.
 
Receptet kommer här:
 
100 gram smör
2 ägg
2 dl rörsocker
1-2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3-5 stjälkar rabarber (beroende på storlek - ska täcka kakans form)
1,5 dl maizena majsstärkelse
0,5 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl (går bra att stöta havregryn i en mortel eller mixa i en mixer till fint mjöl)
kanel
 
Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned de torra ingredienserna och smöret.
Häll upp i en smörad liten braspanna eller rund springform ca 22 cm i diameter.
Skär rabarbern i mindre bitar.
Strö gärna lite socker och kanel rabarbern innan du lägger dem ovanpå smeten/kakan.
Strö ev över mer kanel.
Grädda i ugnen i nedre delen i ca 30 minuter eller tills kakan är klar och fått fin färg.
Servera med vaniljvisp.
 
 
Tror jag sitter kvar en stund i tystnaden här vid köksbordet och känner fredagen i mig innan det är dags för andra åteganden. De yngre barnen är denna helg hos sin pappa och hur det än är, är det ibland skönt med lite egentid.
I morgon styr jag kosan mot Österlen och Simrishamn för att botanisera i små butiker och ta en fika på Olof Viktors cafe. Längtar redan.
 
Trevlig fredag alla!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Vad skönt ned tidiga fredagar. Vilken mysig dag du har framför dig i morgon. Ha en riktigt bra helg, kram Anette
Kommentar postad
Mummsigt - Tack så ♡-ligt för detta Receptet!
/Kram
Kommentar postad
Rabarberkaka, mmmmm. Håller tummen för att du får en dag med fantastiskt duktiga Fares. Kramisar Tina