Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man delar recept på en rabarbercheesecake med vit choklad.

 
 

Idag ska ni få receptet på den rabarbercheesecake med vit choklad jag gjorde i fredags. Tyvärr är jag inte helt säker på exakt hur jag gjorde (så går det när man inte skriver ner meddetsamma), men jag har här skrivit ner receptet som jag använder när jag gör blåbärscheesecake, som också är ett bra grundrecept för cheesecake. Jag uteslöt blåbären och lade till en rabarberkompott som jag lade som ett lager mellan cheesecakesmeten. Som topping gjorde jag en rababrbergele och använde en del av saften från rabarberkompotten. Blandade dessutom i lite jordgubbssaft då rabarbersaften inte riktigt räckte till.

 
Rabarbercheesecake med vit choklad
 
Rabarberkompott
Minst 500 gram rabarber, skuren i småbitar
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
0,5 dl vatten
 
Koka upp samtlga ingredienser, och låt dem sedan småkoka (ca 20 min) tills rabarberbitarna helt mjuknat och lösts upp. Låt svalna. Häll hälften av kompotten i en skål; den ska ned i cheesecaken. Pressa den andra hälften av kompotten genom en finmaskig sil, så att du får en rabarbercoulis/ saft. Den ska hällas över cheesecaken när den är färdiggräddad.
 
Botten:
300 g digestivekex
150 g smör
 
Cheesecakesmet
600 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche (kesella 10% går också bra)
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg i en plastpåse och krossa med en kavel) och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
Höj temperaturen i ugnen till 180 grader.
Vispa philadelphiaost och creme fraiche (kesella) krämigt i en skål.
Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
Häll hälften av smeten över kexbottnen och häll på rabarberkompotten. Fyll på med resten av cheeseckesmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Får den för mycket färg är det bara att täcka över den med lite aluminiumfolie.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Låt svalna.

Rabarbercoulis/rabarbergele
1 gelatinblad
saft från hälften av rabarberkompotten
ev lite citronsaft
(Om det blir för lite rabarbersaft från kompotten kan man fylla på lite med rabarbersaft om man har det hemma. Jag använde lite oblandad jordgubbssaft, vilket också funkade bra)
 
Blötlägg ett gelatinblad i generöst med vatten. Smält det sedan försiktigt i en kastrull, tillsammans med några matskedar vatten. Blanda väl med rabarbercoulin, och tillsätt eventuellt någon matsked citronsaft. Fördela detta cheesecaken till ett så jämnt lager som möjligt. Låt stelna i kylskåp.
 
Tips! En cheesecake mår alltid bäst att stå till sig ett dygn. Gör därför gärna cheesecaken dagen innan den ska ätas.
 
 
Servera gärna med lite vispad grädde!
Hur gott som helst! Om man vill kan man dekorera med lite vit choklad. Jag smälte vit choklad som jag spritsade ut blommor med på ett bakplåtspapper. Låt stelna och använd som dekoration. Enkelt och snyggt!
 
Lycka till!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Tusen, tusen tack för receptet😀. Vill du kan du få två jättegoda recept på äppelkakor... Kramen Gun
Svar: Var så god! Hör gärna av dig om du undrar över något! Jag tar gärna emot recept på äppelkakor! Tack!!
cecce
Kommentar postad
Den ser jättegod ut!
Kommentar postad
Men herre vad gott!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben