Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man fått smak på Citronprinsesstårta!

 
Den senaste tiden har jag fått smak för prinsesstårtor. En klassisk tårta som älskas av många, innehållande drottningsylt, vaniljkräm och fluffig grädde. Men även en prinsesstårta kan varieras i smak och fyllning vilket gör de så roliga att baka. Under Kristihimmelfärdshelgen bakade jag en Rabarberprinsess som jag fyllde med rabarberkompott, mjölkchokladtryffel och vaniljkräm och i helgen provade jag att göra en Citronprinsess som fylldes som namnet anger- med mjuk citronkräm, vanilj och syrlig creamcheesegrädde. Blev riktigt god och kommer garanteras bakas igen.
 
Nedan följer receptet. Tänk på att tårtan blr godast om den fylls dagen innan tårtan ska ätas och förvaras då i kyl. Dagen som tårtan serveras lägger man på grädde och marsipanlock. Går bra att förbereda alltså.
Tårtbottnen kan man baka i god tid och förvara i frys. Ett bra tips är att dela tårtbottnen när den är halvt upptinad.
 
 
 
Citronprinsess
 
Tårtbotten:
 
175 g rumstempererat smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl kokhett vatten
2 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl potatismjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 
 
 
 Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform, ca 24–25 cm.
Vispa smör och socker i en bunke. Vispa i ett ägg i taget. Häll i det heta vattnet och rör snabbt ihop till en jämn smet.
 Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Häll upp i formen.
Grädda i ca 35–40 minuter. Känn med sticka att den är klar. Låt stå i några minuter innan den stjälps upp. Plasta in eller täck väl med en bakduk så att bottnen inte torkar. Skär i tre delar när den kallnat.
 
Lemoncurd
1–2 citroner (saft och skal)
1 1⁄2 dl socker
50 g smör
1 msk Maizena majsstärkelse
3 ägg
 
Om du vill garnera tårtan med citronskal, tvätta och torka citronerna och skär fina bitar med en potatisskalare. Lägg kallt i en fuktig pappershandduk tills du ska montera tårtan.
Pressa saft och riv skal från citronerna. Spara lite citronsaft att röra ut Maizenan i. Sjud resterande citronsaft, skal, socker och smör i ca 5–7 minuter. Sila av skalet. Rör ner Maizenan. Vispa ägg och rör ner. Låt blandningen sjuda tills den har tjocknat, men låt det inte koka. Ta av och häll över i en skål och låt den svalna.
 
Vaniljkräm
 
250 g mjölk (3%) eller gräddmjölk
0,5 vaniljstång
3 äggulor
60 g socker
20 g maizena majsstärkelse
12 g osaltat smör
 
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. 
Dela vaniljstången på längden. 
Skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången. 
Koka upp mjölken. 
Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–15 minuter. 
Ta upp vaniljstången. 
Vispa äggula och socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunke. 
Häll mjölken i äggblandningen under vispning. 
Vispa tills blandningen blivit helt slät. 
Häll tillbaka blandningen i kastrullen. 
Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt. 
Tillsätt smöret. 
Ta krämen från värmen och vispa den helt slät. 
Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form. 
Kyl krämen så snabbt som möjligt, bäst är ett iskallt vattenbad. 

Creamcheesegrädde
 
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 kryddmått bakpulver
 
Vispa ihop philadelphiaost och florsocker i en skål. Vispa grädden tillsammans med bakpulvret hårt. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden utan att det blir smör. Blanda i hop grädde och ostmassa till en slät kräm. Ställ kallt i väntan på montering.
 
Marsipanlock
 
ca 300-400 g marsipan (till en tårta ca 18-22 cm i diameter)
gul hushålls- eller pastafärg
 
Blanda lite hushållsfärg med marsipanen och arbeta i hop till önskad gul färg.
 
Montering
 
Dela tårtbottnen i tre delar (jag delade på fyra, men tre går bra)
Bred ett tjockt lager citroncurd på nedersta bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred vaniljkräm på denna. Lägg på den sista bottnen och toppa med creacheesegrädden. Gör en fin topp av grädden.
Kavla ut marsipanen. Om man vill kan man kavla mellan två lager plastfilm men jag pudrar bakbordet med lite florsocker och det brukar gå bra. Tänk på att kavla marsipanen större än själva tårtan då det blir lättare att få marsipanen slät och fin. Här kan behövas lite träning för att få den helt veckfri, men det är å andra sidan inget måste, Tårtan blir god i alla fall. Pensla marsipanen med olja på sidan som ska ligga mot grädden. Lägg locket över tårtan. Skär marsipanen jämnt runt tårtkanten. Garnera med citronskal och pudra med florsocker.
 
 
 
Ät och njut!!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Låter och ser gudomligt god ut :-)

Ha en fin dag!
kram ❤
Kommentar postad
Såååå gottit & läckert ♡ ....
/Kram finaste!
Kommentar postad
Åååh, så gott det ser ut!! Mums!!

Rabarbervarianten med mjölkchoklad i lät ju farligt god :)

Hoppas du haft en bra dag!

Kramar Bella
Kommentar postad
Åååh, så gott det ser ut!! Mums!

Rabarbervarianten låter ju supersmarrig helt i min smak med choklad i :)

Hoppas du haft en bra dag!

Kramar Bella
Kommentar postad
aldrig testat men ska göra det någon
gång

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben