Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man gjort en Sacher för första gången.

 
Sachertårta. En klassiker som jag inte bakat tidigare. Förrän nu, till kollegans födelsedag efter vissa små antydningar och önskemål. Sachertårtan är från början komponerad under 1800-talets mitt av den då sextonåriga Franz Sacher. Hans son etablerade sedemera  det berömda hotellet Sacher i Wien, där tårtan blev en specialitet. Receptet är okänt och omdiskuterat och det sägs hemlighållas av Hotel sacher, som även tillskriver sig att ha originalreceptet. (Wikipedia).
 
En Sachertårta är i alla fall en chokladtårta fylld med aprikosmarmelad och jag valde att baka två stycken. En vetemjölsbaserad och en glutenfri, där jag helt enkelt bara bytte ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix (Finax röda paket). Båda blev goda och saftiga och skillnaden var egentligen bara dekoreringen.
 
 
 
 
Glutenfri Sachertårta....
 
 
 
...och vanlig Sachertårta.
 
Receptet får ni här:
 
Sachertårta!
 
30 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
 
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
 
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad, 70 %
 
Dekoration:
8-10 valnötskärnor, torkade aprikoser (jag använde syltade apelsinskal) eller valfri dekoration
 
Smörj och bröa formen, ca 23 cm i diameter. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten. 
Sikta ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten. Häll smeten i bakformen och släta till den. Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller. 
Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen. Låt glasyren svalna något. Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem. 
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar. Dekorera med hackade torkade aprikoser och valnötskärnor.
 
 
 
Som sagt: En god chokladtårta inte alltför svår att baka. Måhända den första gången i min bakhistoria men absolut inte den sista. Prova gärna!
 
Lycka till!
 
Kram Cecce
 
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben