Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Årets första! Mjölkfria saffransbullar i långpanna.

 
Så kom snön. Och det med besked, såsom det ofta blir här nere i skåne. Någon i familjen stod andäktigt vid fönstret och såg de stora vita flingorna falla från skyn, innan glädjeskutten började fylla vardagsrummet tillsammans med sången Nu är det jul...haha! En barnslig förtjusning som var svår att värja sig från.
Tankarna söker sig dock onekligen till min bil som inte fått vinterdäcken på plats. Än i alla fall. Dagens projekt att köra 10 mil norrut för att få hjälp med påsättningen känns i nuläget något osäker.
 
 
 
När det råder snöyra och osäkert väglag utomhus, vad passar väl då bättre än att sätta årets första saffransdeg. Låta kryddiga dofter fylla varenda yta kök och sprida värme och kärlek med nybakta bullar. Yeah! Älskar vinterbak. Att knåda en deg. Ett kreativt kök. 
 
Denna gång gjorde jag både klassiska lussebullar, men också släta bullar i långpanna som jag doppade i smör och socker. Ett enkelt och smidigt sätt att få goda och saftiga bullar. Använde också mjölkfritt smör och havremjölk för att få degen helt mjölkfri eftersom jag har en vän som är mjölkallergiker. Gick hur bra som helst och jag kände ingen skillnad på smaken.
 
Hemligheten med att få saftiga och luftiga bullar är bland annat att inte tulla på jästiden! Ta god tid på er och låt gärna bullarna jäsa 2 timmar på plåten innan de sätts in i ugnen.
 
 
Eftersom jag hade lite för lite saffran hemma passade jag på att prova Dr Oetkers saffransarom och tillsatte någon tesked extra i degen. Smidigt och gott.
 
 
 
Jag använde mig av följande recept:
 
Saffransbullar i långpanna
 
2.5 dl kall mjölk 3% (eller havremjölk)
50 g jäst
2 påsar saffran (jag använde 1 påse och 2 Dr Oetkers saffrans arom)
875 g vetemjöl special (ca 14.5 dl)
250 g smör, rumsvarmt (mjölkfritt, om man vill)
2 st ägg
1.25 dl vit sirap
1.5 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
 
Till pensling
4 msk smält smör (ev mjölkfritt)
1 dl strösocker
 
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt först saffran och sedan övriga ingredienser. Kör degen på medelhastighet i maskin ca 10 minuter, eller knåda degen för hand ca 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller med en kökshandduk. Låt degen vila i rumstemperatur 30 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, forma till runda bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem ganska tätt med ca 2-3 cm mellanrum. Använd en stor ugnsplåt, alternativt två mindre, med höga kanter. Smörj insidan av kanterna lätt med smör. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, under plastfolie eller bakduk, ca 1.5 - 2 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

Pensla med smält smör och strö över socker.
 
 
  
 
På en del konditorier och bagerier hittar man i år saffransbullar fyllda med mandelmassa och vispgrädde - en variant av den klassiska semlan. Vill dock påpeka att denna "nyhet" gjorde jag redan förra vintern och kallade den då Jumla - eftersom vi bakade dem på jobb mellan jul och fettisdagen. Kommer ni ihåg? Hursom helst är kombinationen av saffran, mandel och vispgrädde genialisk och väl värd att prova. Och ett kul sätt att variera de klassiska lussebullarna på.
 
Nu ska jag sparka igång denna söndag med att frottera mig i nyhetssändningarna över det kommande väderläget. Att köra med sommardäck på vintervägar känns inte som en bra ide´ men förhoppningsvis kan jag ta mig upp till föräldrahemmet för att få vinterdäcken påsatta under dagen. Håller tummarna för det!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Mums för saffran.....snön är dock inte lika mums haha. Kram Anette
Kommentar postad
Jag bakar på vatten då svärsonen inte heller kan äta mjölk, och mjölkfritt margarin, funkar det med. :)

Svar: Så bra! Har hört att man även kan använda äppeljuice när man bakar bullar, som tydligen ska ge en bra smak:-) Får testa sig fram helt enkelt. Tack för tips!/ Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben