Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Nästan som pepparkaksdeg!

 
Så blev det fredag! Och fredagsfeelingen har infunnit sig precis som vanligt och jag ser fram emot en både mysig och aktivitetsfylld första adventshelg där jag bland annat ska medverka på en julmarknad och hålla café, förhoppningsvis hinna träffa fina vänner från Oskarshamn, frottera mig med en annan fin vän som landar från Stockholm någon gång under helgen och fira min mor som fyller år! Heja!
 
I går avslutade jag en runt-farande-dag med både nya vinterdäcksinköp och gitarrinköp till skolans musiksal, med att rota runt efter adventsstakar och annat pynt som nu står redo att sättas upp under denna eftermiddag. Ser fram emot det!
 
 
 
Förra helgen gjorde jag en favorit i repis - kardemummabollar, en nyttigare variant med tahini (sesampasta), cashewnötter, dadlar och honung. Fasligt goda. Denna gången kryddade jag med pepparkakskryddor och vips hade jag en deg som smakade precis som pepparkaksdeg. Jajamen! Bara med den skillnaden att man slapp alltför dåligt samvete för att halva härligheten åts upp innan den rullats till bollar. Ett bra tips kanske för er som inte tål mjölk, gluten, nötter, är vegan eller som bara vill undvika för mycket vanligt socker. 
 
Jag rullade mina bollar i sesamfrön och kokos. Tahini är en slags sesampasta som går att hitta i de flesta välsorterade matbutiker. Annars går mandelsmör lika bra.
 
Pepparkasbollar:
 
3 dl cashewnötter
12 dadlar
0,5 dl tahini eller mandelmör Jag använder Kung Markatta.
1 msk honung
1 tsk kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
2 nypor salt
 
Mixa nötter och dadlar. Tillsättt honung och kryddor och mixa till en smet. Jag tillsatte någon matsked vatten för att få en lagom konsistens på smeten. Forma till bollar och rulla i hackad mandel, sesamfrön eller kokos eller vad du tycker känns lämpligt.
 
 
 
 
Så. Nu ska jag anta denna fredag! Börjar med att ta mig till jobb där det idag ska bakas lussebullar inför kommande Luciafirande! En bra början på adventshelgen!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Låter nytt och "konstigt " haha......vad du vågar prova! Kram Anette
Kommentar postad
Vilket spännande recept Cecce! Låter riktigt gott! :)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben