Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Blåbärskaka med kardemummasmul!

 
God morgon!
 
Klockan är en bara någon minut över sex på morgonen och jag har tassat upp för att brygga denna dags första kopp kaffe. Det har börjat ljusna så smått även om himlen är täckt med vitgrå tunga moln efter vad som ser ut att ha varit en regnig natt. Men hoppet om sol lever där bakom allt det gråvita och jag tror det kommer bli en härlig dag här nere i söder.
Detta inlägg var egentligen ämnat gårdagen men då kvällen kom fanns det så mycket annat att ta tag i. Ett besök på Specsavers med sonen drog ut på tiden under eftermiddagen och jag landade inte hemma förrän framåt kvällskvisten till middagsmat och kvällsgöromål. Dagarnas fria timmar har snörpts ihop nu när vardagen och arbetslivet börjar få sin rutin.
 
I alla fall.
I söndags bakade jag denna rustika blåbärskaka! Mmm....så gott! Älskar verkligen denna tiden på året då man kan skörda de mest fantastiska bär och frukter och göra himmelska kakor och sylt. Blåbären köpte vi i Broby av en odlare. De största blåbär jag någonsin skådat. Härligt blå på ytan och vita i mitten och jag fick formligen gömma påsarna här hemma för att det skulle bli något över till en kaka.
Bakade min kaka helt mjölkfri, men det behövs klart inte för dem som tål mjölk. En saftig mjuk kaka med krispigt kardemummasmul på toppen. Supergott!
Vi åt kakan ljummen tillsammans med vaniljglass, men funkar även att ätas kall.
 
 
Blåbärskaka
 
125 g smör eller mjölkfritt smör
1,5 dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ som havre, ris eller sojamjölk
1,5 dl vaniljyoghurt eller soygurt med vaniljsmak
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1 msk bakpulver
2 dl blåbär och 2 msk vetemjöl (jag använde maizena majsstärkelse)
 
Kardemummasmul
 
75 g smör eller mjölkfritt smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
 
 
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt. Dra kastrullen från plattan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör-  och mjölkblandningen under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
Smul: Smält smöret och blanda med mjöl, socker, vaniljsocker och limeskal.
Blanda bären med vetemjöl och rör ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Strö över kardemummasmul. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Låt svalna och skär i rutor. Pudra över lite florsocker innan servering. Servera med blåbär och vaniljglass.
 
 
 
 Har inte provat att baka kakn glutenfri. Än. Det får bli nästa gång då jag tror receptet lämpar sig utmärkt för det. Byt i så fall ut vetemjölet mot glutenfritt, annars följ receptet ovan.
 
Nu mina vänner ska jag sparka igång denna tisdag! Sjukhusskolan väntar, liksom ett första besök på simklubben Hajen, där min elvaåring ska göra ett besök idag. Håller tummarna för att hon ska känna sig hemma i simgruppen och få en fortsatt termin med simning som fritidssysselsättning. Verkar vettigt att komma i rörelse. Både för henne och mig.
 
Önskar er alla en fin dag!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben