Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria och mjölkfria bovete- och havrescones med chiafrön!

 
Tänkte dela med mig av receptet på goda glutenfria och mjölkfria bovetescones som jag bakade till frukost i helgen. Jag blir så glad när jag får till goda bakverk som alla kan äta oavsett allergi. Jag har vänner och familjemedlemmar som är just både gluten och mjölproteinintolerenta och därför känns det extra viktigt att kunna erbjuda bröd och kakor som håller för alla sorters önskemål. Idag finns det många bra ersättningsprodukter för vete men lite knivigare när det gäller mjölkersättning tycker jag. I det här receptet använde jag mjölkfritt smör från Carlshamns mejeri som jag tycker fungerar bra när det gäller ersättning för  vanligt smör. Likaså använde jag havremjölk och soyghurt från Planti. Jag föredrar att använda yoghurt när jag bakar glutenfria scones, då jag tycker får en bättre konsistens.
 
 
Gluten och mjölkfria bovete- och havrescones med chiafrön
 
2 dl bovetemjöl
1 dl havremjöl (mixa havregyn i en mixer eller för hand i en mortel)
1 dl rismjöl
2 tsk fiberhusk eller psylliumfröskal'
1 msk tsk chiafrön
2 tsk bakpulver
(2 tsk socker)
50 g mjölkfritt smör 
2 dl soyghurt (jag använde Planti vanij)
1 dl havremjölk (ev mer)
 
Blanda i hop alla torra ingredienser.
Hacka ner smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt soyghurt och mjölk. Rör i hop till en smidig smet. (Ska vara ganska lös, som en gröt ungefär)
Forma till tre runda små bröd. 
Grädda i 200-225 grader i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade.
Låt vila en stund innan de skärs upp i trekantiga bitar.
 
 
 
Lycka till med baket!
 
Annars då?
En bra onsdag om än en något stressig start. Har tvättat fyra maskiner tvätt, iordningställt hemmet inför morgondagen då jag får besök av två av mina systrar på middag och en massa prat, och kört min sju- minuters- träning med 7minutesappen så som jag bestämt mig för. Är ganska nöjd med det tilltaget som ni förstår!
Är på det stora hela nöjd med det mesta som kommer i min väg och kan bara konstatera att jag har det bra.
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Ser ljuvligt gott ut! Jag har också bakat bröd nyligen, lade ut en bild instagram men ska blogga om det nån dag. Jättegott, nötbröd med tranbär! Mumma!
Lisa
Kommentar postad
Så gott med scones.... Kram Anette