Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Godaste vinbärspajen!

Det har hunnit bli eftermiddag i skärgården. Eftermiddagsbrisen sveper in över bryggan och får både mig och H att huttra till, trots att solen fortfarande värmer på våra kroppar efter simturen i viken. Tog nämligen min fjärde simtur denna sommar idag och vattentemperaturen närmade sig de tjugo grader som jag anser vara tjänlig temperatur för badande.
Och om en liten stund ska vi ta oss en tur till Åkersberga för att kolla in ett eventuellt kommande badställe vi fått tips om och passa på att handla lite mat på vägen. I kväll kommer det nämligen intagas räkor på denna brygga. Salt föda i söt atmosfär. Så skulle man nog bäst kunna sammanfatta aftonens utgång.

För att fortsätta den söta vägen, och detta inläggs egentliga innehåll tänkte jag tipsa en god vinbärspajen som jag bjöd Ann-Louise och hennes make på sist vi var här. Även moster och morbror har fått smaka av röd vinbärspaj och jag tror att även morgondagens dessert kommer att bestå av densamma. Har nämligen nyplockade vinbär som väntar i kylen. Receptet har jag lånat från Fredriks fika men ändrat lite grand. Vinbär kryddat med kanel under ett knäckigt pajtäcke....mmm... Ni hör ju. Kan liksom inte bli fel!

 

Ingredienser fyllning:

1 liter vinbär (jag använde röda vinbär)
1 dl socker
1 msk maizena
1 msk nypressad citronjuice
1 krm salt

Knäckiga täcket:

150 g smör
2 msk mjölk
0,5 dl ljus sirap
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken och sirapen.
2. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en tjock smet
3. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
4. Fyll en pajform på 24-26 cm i diameter med vinbären och fördela pajtäcket över.
5. Grädda i 175 i ca 30 minuter och täcket fått en fin färg

 

Jag använde mjölkfritt smör och havregrädde vilket fungerar bra om du vill göra pajen mjölkfri. (Uppdatering: Provade igår att göra pajen glutenfri genom att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Blev lika gott det!)


Passar på att visa lite bilder från när vi bjöd Ann-Louise och Roger på middag härom veckan! En mysig kväll med grillat, god paj och vidunderlig utsikt. Så trevligt att ha er här hos morbror och moster, vars hus jag härbärgerade även då.

 

Önskar er alla en fortsatt trevlig fredags afton!

Kram Cecce

Ann-Louise
Kommentar postad
Gott gott! Funkar ju med blåbär med haha (det bjöd du oss på om jag minns rätt?) Vinbärskakan kom jag med eller hur det nu var ☺️😋🙃😊😜🤓😎🤗 Tusen tack igen för den trevliga kvällen! Och Gud vilket härligt väder det är nu! Hälsa! 😘
Svar: Oj då..nu rörde jag nog till det! Blåbärspaj var det ju...haha! Har bakat den både med blåbär och vinbär och ganska ofta den senaste tiden! Vinbären den gången befann sig i din kaka som för övrigt var supergod!😊 Tack för titten då! Hoppas vi ses snart igen. Finns många härliga höstkvällar vi kan häcka ihop på! Kram!!!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben