Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kaka till påsk. Recept på mandelkaka med kolasås och hallon.

 
Och så blev det äntligen onsdag. Jag har nämligen väntat på denna dagen då H kommer till skåne för att fira påsken här. Det är nu några veckor sedan vi sågs då en skidresa kommit emellan och det varit omöjligt att ses. Men nu! Desto trevligare!
Vi ska fira påsken tillsammans med våra familjer, gå på musikal på Helsingborgs stadsteater och förhoppningsvis hinna med en av konstrundorna som snart går av stapeln här i syd. Ser fram emot det massor.
 
Kanske åker denna mandel och kolakaka med i utfyktskorgen under någon av de kommande dagarna. Bakade den för första gången när Susan var här på fikabesök. En lättbakad och god kaka som passar bra i påsk. Kolasåsen tillsammans med de sötsyrliga hallonen blev pricken över i. Servera gärna med hallon som tillbehör och ev en klick vispad grädde. Jag gjorde den helt mjölkfri - bara att byta ut ingredienserna mot mjölkfria alternativ. Även kolasåsen fungerar bra att göra mjölkfri. Skulle tro att kakan går utmärkt att göra glutenfri också. Byt i så fall ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
 
 
 
Mandelkaka

3 st ägg 
2 dl socker 
100 g riven mandelmassa
3 dl vetemjöl (alt glutenfri mjölmix)
2 tsk bakpulver
50 g smält smör (alt. mjölkfritt margarin)
1 dl grädde (alt, havre el sojagrädde)
 
Kolasås
 
1,5 dl gräddmjölk (alt en blandning av havre eller sojamjölk/grädde)
0,5 dl socker 
1 msk ljus sirap 
25 g smör (alt mjölkfritt)
 
 

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver med vetemjöl. Rör ihop allt och häll smeten i en smörad och mjölad form (gärna med löstagbar botten). Grädda i ugnen ca 45 min.

 

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills såsen blir lite seg, ca 7-10 min. Stick små hål i kakan och häll kolasåsen över när kakan svalnat. Garnera gärna kakan med hallon. Jag serverade en klick vispgrädde till, men det är inte nödvändigt.

 
Nu ska jag ta tag i denna dagen. en hel del ska hinnas med innan jag möter upp min H på tågstationen i kväll. Påskägg till barnen ska fyllas, mat ska inhandlas, tvättid ska passas, en runda i träningsrummet är önskvärd och så ska jag försöka hinna lägga ut receptet på supergott fröknäckebröd med lakrits som jag bakade i gårkväll.
Phu! Vi får se hur mycket av den planeringen som hinns med.
 
Dags att sätta igång!
 
Ha en trevlig dag!
Kram Cecce
Kommentar postad
Så god den ser ut!
GLAD PÅSK!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben