Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bovetebröd med sötpotatis

 
 
Installerade  mig idag på tåget upp mot Stockholm och försökte släppa. Släppa taget om barn, ungdomar, hem och allmänt ansvar. Åh, varför har jag så svårt för det? Samma visa varje gång och mina resor norrut är alltid förenade med ett sting av dåligt samvete. Trots att jag egentigen inte behöver. Nåväl....det brukar släppa efter ett tag och jag antar att det är en förälders lott att känna så. Alltid beredd. Alltid otillräcklig. Typ så. Ni förstår säkert.
 
 
I går bakade jag i alla fall bröd. Yes! Äntligen. Det är ju så enkelt och jag frågar mig varför jag inte gör det oftare.
Denna typ av bröd och detta recept återkommer jag ständigt till, då det är så lättbakat och går snabbt att få färdigt. Ingen jästid. Bara att röra ihop. Krydda med vad du vill.
 
Grunden är 7 dl mjöl, 2 tsk bikarbonat och ca 5 dl yoghurt. Sen kan man stoppa i lite vad man tycker. Några deciliter nötter, olika typer av fröer och torkad frukt är bra. Denna gång valde jag att mosa ner överbliven sötpotatis som jag hade i kylen. Genialt! Valde också att baka brödet glutenfritt och mjölkfritt men det går bra med vanligt vetemjöl och yoghurt också.  Oftast när jag bakar detta bröd använder jag inget recept och nedan ser ni en efterkonstruktion av gårdagens brödbak som jag hoppas håller hela vägen till färdigt bröd.
 
 
Bröd med bovete och sötpotatis
 
2,5 dl glutenfrmjölmix (eller rismjöl)
1,5 dl bovetemjöl 
0,5 dl krossat bovete
2 dl havregryn
0,5 nyponfröskalsmjöl
1-2 dl mosad kokt eller ugnsbakad sötpotatis
1 msk fiberhusk
0,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
1,5 dl hackade valnötter
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
1 dl torkade och hackade aprikoser
0,5 dl honung
5 dl yoghurt (ev soyghurt)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Hacka nötter och aprikos och mosa sötpotatisen. Rör ner i mjölmixen. Tillsätt honung och yoghurt och blanda i hop. Är smeten för tung tillsätt mer yoghurt tills du får en grötliknande smet. Lägg smeten i en form som du klätt in i bakplåtspapper. Jag brukar olja in bakplåtspappret med lite rapsolja så lossar brödet lättare. Toppa gärna med lite havregryn, solrosfrön eller krossat bovete. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader. Låt brödet svalna innan du skär det i skivor.
 
 
 
Lycka till!
 
Så. Stockholm nästa....
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Du är så finurlig att komma på recept! Önskar jag hade den känslan i mig :)
/Lisa
Svar: Men tack<3 Och du har så mycket annat finurligt i dig så det jämnar ut sig! Kram!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben