Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man delar sitt bästa recept på kladdkaka med lakritskolafudge!

 
 
Har ni ätit någon kladdkaka idag så här på kladdkakans dag? Trots att jag utger mig för att skriva en bakblogg har jag vare sig ätit eller bakat någon. Men det är ju inte försent än? Tror dock jag sparar kladdkakan till helgen eller något annat lämpligt tillfälle, men om ni vill baka finns här mitt bästa recept på kladdkaka - denna variant med en riktigt god lakritskolafudge på och passar utmärkt att servera med grädde och färska bär. Vill du mot förmodan inte använda lakrits går den bra att utesluta, men våga prova!
 
Kladdkaka med lakritskolafudge.
 
200 g smör
4 ägg
2 dl muscovadosocker eller farinsocker
3 dl strösocker
3 dl (180 g) vetemjöl - jag väger alltid mjölmängden! A och O för bästa resultat.
4 msk kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
ca 1 msk rålakritspulver (jag tar nog lite mer...men här kan du smaka dig fram till önskad lakritsstyrka)
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och låt det svalna.
Knäck äggen i en bunke.
Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre man rör i den. Allt ska blandas men inte mer än så.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska vara fast i kanten men mjuk i mitten.
 
Gräddningstiden är viktig då den inte får bli för "torr". Ta tidsangivelsen för gräddning med en nypa salt då det varierar från ugn till ugn. Bättre att ha koll på hur kakan ser ut/känns.
 
Lakritskolafudge
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl muscovadosocker
3 msk sirap
100 g mörk choklad
80 g smör (rumsvarmt)
rålakritspulver...ca 1 msk
 
Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen.  Rör ner lakritspulver när det är 1 minut kvar av kokningstiden. 
 
Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten.
 
 
Här är en bild på en anna variant av kladdkaka som jag bakade i september till äldsta sonens födelsedag. En vegansk (utan mjölk, smör eller ägg) kladdkaka med soyavisp på toppen. Någon ville vara med i bild som ni ser..haha!
 
Vad mer idag då?
Har varit hos mitt årliga tandläkarbesök i morse som visade sig gå riktigt bra. Inga hål och inga större misärer. Det tackar jag för! En riktigt kylslagen dag, då temperaturen rört sig runt nollgradersstrecket men som känts betydligt kallare på grund av vinden. Brrrrr......vad kallt! Således tillbringar jag kvällen i ylletröja inomhus med stearinljus och varmt te, mellan turerna ut i tvättstugan. Tror banne mig att vintern är här!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben