Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tid för njutning!

 
Jag håller mig till trygga domäner i köket vad gäller bakning numera. Inga större utsvävningar, men dock. Jag bakar och fyller köket med mjöldamm och söta dofter av äpple och kanel. Det blir nämligen mycket äppelkakor och bullar och scones så här års. Väl beprövade recept med trygga ingredienser. inga större utsvävningar men...jag bakar och tycker det är lika roligt nu som då. Ibland saknar jag drivet att prova något nytt. Något spännande. Något otippat. Lusten finns men kanske inte ändåmålen lika tydliga som förr.  Hur som helst är bakning något av det roligaste som finns och det finns nog inget som får mig att koppla av så mycket som just detta.
 
 
I går blev det klassiska bullar. Ni vet sådana som smälter i munnen tillsammans med smör, ost och en gnutta sylt. Åh....himmelskt en tisdagskväll när man bäst behöver. Och det är så enkelt. Jag rör i hop 25g jäst med 5 dl ljummet vatten när jag kommer hem från jobbet. Tillsätter honung, salt och ca 1 dl rågmjöl och 9 dl mjöl och sen plastar jag in bunken med degen och låter den stå. Sedan lagar jag mat, gör lite läxor med Rebecca eller plockar med annat. Efter någon timme knådar jag degen en stund. Tillsätter mera mjöl om det behövs. Gnolar en sång. Knådar igen. Sen får degen jäsa till sig åter igen innan jag formar till små bullar som jag lägger tätt på ett bakplåtspapper. Ugnen sätts på 250 grader och plåten får gå med i värmen liksom en skål med vatten som sätts längs ner i ugnen. Mest för fuktens skull och för att bullarna ska få en härlig spröd skorpa. Sen - swish in i ugnen med bullarna och gradantalet sänks till 125.  Efter tio minuter börjar det lukta nybakade bullar och de kan plockas ut ur ugnen. Rykande varma!
Efter en stund är det bara att bre på smör. Skiva upp en ost. Korka upp en burk sylt.
Mmmm...tid för njutning. 
 
 
 
 
Inte så svårt! och fasligt gott!
 
Annat trevligt idag:
En stor korg från Fairtrade Challenge fylld med godsaker landade på sjukhusskolan idag. För ett tag sedan deltog vi i en bildtävling som anordnandes under den stora fikadagen i oktober som Fairtrade Challenge anordnade. Och vi vann! Hurra! Så idag har vi kalasat på rättvistmärkt choklad, kaffe, te, godis och en del andra saker som fanns i korgen. Uppigande en regnig novemberonsdag!
 
Och så fick jag överraskande nog rosor av sonen i kväll som nu står på köksbordet och lyser rosa under skenet från kökslampan.  Tänker att något måste jag ju gjort rätt...haha!
 
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Mmmmm vad gott. Gammalt och beprövat kan vara ack så rätt och gott. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben