Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa långpannebrödet med olivolja, timjan och flingsalt!

 
Här kommer receptet på ett mycket använbart och lättbakat långpannebröd som jag ofta bjuder på när det vankas kalas! Ett perfekt bjudbröd till soppa eller buffebordet eller bara att äta som det är med lite smör och en bit ost. Brödet är godast nybakat men här hemma brukar det aldrig bli något kvar ändå. Vill man frysa ner ev rester går det så klart bra. Ett av mina favoritrecept - helt klart!
 
Viktigt är att man inte får för mycket mjöl i smeten. Mjölmängden är svår att ange exakt - ofta beror det på vilket slags vetemjöl man använder men mellan 9-12 dl brukar vara lagom. Jag har minskat ner mängden jäst en aning då jag tycker resultatet blir bättre om man jäser brödet lite längre. Men har man bråttom så kan man använda 1 paket jäst och minska ner jästiden istället. Jag bakar det mesta mjölkfritt numera och vill man använda havremjölk eller rismjölk eller någon annan vegetabilisk mjölksort går det bra i stället för vanlig mjölk.
 
 
 
Olivbröd i långpanna
 
1 dl olivolja
4 dl mjölk eller havremjölk
35 g jäst
2 ägg
9-12 dl mjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
ca 1 msk timjan
ca 1 msk grovsalt
 
olivolja till formen och att pensla på brödet
 
Smula jästen i en bunke. Värm ev mjölken fingervarm och slå den över jästen. Tillsätt ägg, salt, socker och olivolja. Rör ner 9-10 dl av mjölet. Knåda/rör ihop degen mjuk och smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa (minst 1/2 timme). Knåda degen ytterligare och tillsätt ev mer mjöl. Degen ska vara smidig (lite dallrig) men absolut inte fast. Häll över smeten i en rektangulär ugnsform ( 30x20 cm) som du ringlat lite olivolja i botten på - precis så att det täcker. Platta till degen så att den passar i formen. Pensla med mer olivolja och strö över salt och timjan. Jäs ytterligare ca 1/2 timmer eller tills degen jäst upp ordentligt. Grädda i 175 grader tills innertemperaturen är 96 grader eller tills brödet är torrt när du känner med en sticka. Tar ca 20 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
 
 
Baka nu och lycka till!
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben