Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

God päronsmulpaj!

 
Hej på er!
Dagarna fylls av sol, värme, promenader ner till havet, vardagssysslor, sol igen och arbete på sjukhusskolan. Det är svårt att inte dras med i eftersommarens möjligheter till uteliv och tiden vid datorn naggas onekligen i kanten. Ibland känns det som om jag har så mycket mer tid över nu, om man jämför för bara något år sedan. Ibland verkar det som om tiden ändå inte räcker till efter arbetstidens slut för allt som ska hinnas med. Klart är i alla fall att jag omprioriterat göromålen och vad som känns viktigt. Jag försöker att finnas till för och med barnen den tiden jag inte umgås med H (även om det ena inte utesluter det andra), och komprimera vardagsgörat till just vardagarna för att ha hegerna fria. Hur jag än vrider mig räcker jag inte alltid till, och det där berömda dåliga samvetet pockar på. Samtidigt - känns det som om allting står stilla i mina ambitioner att utvecklas i min intressesfär. Nåja...allting har sin tid och det är inget fel på viljan. Så mycket är säkert.
 
 
Tänkte i kväll dela med mig av receptet på en päronpaj som vi dels kalasade på i Stockholm, dels bakade till fredagsfikat med mina elever. Vid det senare tillfället -  glutenfri, vilket också gick bra. Nedan får ni både den glutenfria varianten och den med vetemjöl. Vill man bakade den mjölkfri byter ni ut smör mot mjölkfritt margarin.
Jag valde att krydda min päronsmulpaj med lakrits men kardemumma går också bra! Men prova gärna med rålakrits - blir supergott! Lovar!
Receptet har jag lånat av Roy Fares men gjort den på mitt sätt när det gäller den glutenfria varianten.
 
 
Pajdeg:
 
200 g smör, saltat
170 g strösocker (2 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
70 g äggula (4 st), alt 3 äggulor om du väljer att baka glutenfritt
260 g vetemjöl (4 1/3 dl) alt 1dl mandelmjöl, 1 dl maizena majsstärkelse, 2,1/3 glutenfritt mjöl
8 g bakpulver (2 tsk)
 
Fyllning:
4-5 medelstora päron
15 g strösocker (1 msk)
6 g grovmalen kardemumma (2 tsk) eller rålakritspulver
 
Smuldeg:
75 g smör
35 g farinsocker (1/3 dl)
100 g vetemjöl (1 2/3 dl) alt glutenfritt mjöl 
 
Gör så här:
 
Pajdeg:
Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda ihop allt för hand eller i matberedare.
Smöra en 22 cm i diameter springform eller pajform med löstagbar kant och lägg bakplåtspappar i botten. Pressa ner degen för i formen förhand.
 
Fyllning:
Skala päronen och kärna ur om det behövs. Dela varje päron i 6 klyftor. Tryck ner päronen lite i degen 0,5 cm från kanten. Blanda socker och kardemumma och strö över.
 
Smuldeg:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till ett smul. Strö över päronen och grädda pajen i ugnen i ca 35-40 min. Den ska få lätt gyllenbrun färg men fortfarande kännas mjuk i mitten.
 

 
Kram Cecce
Kommentar postad
Smulpaj med paron, artal sedan jag at det, ser otroligt smarrigt ut!
Skriver upp receptet sa kanske det blir nasta helgs godsak :)
Onskar en harlig Sondag,
Nena

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben