Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Surdegsbröd med råg och äpple....

 
...blev ett resultat av helgens baklusta. Jag har under några dagars tid friskat upp min surdeg som stått undangömd i kylen. Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple. Supergott och väldigt enkelt då jag lät degen jäsa över natten. På morgonen var det bara att sätta in bröddegen i ugen och 45 minuter senare - voila! Nybakat bröd med H:s pappas goda björnbärssylt som enda tillbehör. Svårare behöver det inte vara.
 Tyvärr har jag inget riktigt tillförlitligt recept att bjuda er på då jag inte skrev ner de exakt hur jag gjorde, men ungefär så här:
 
Surdegsbröd med råg och äpple:
 
ca 10 g jäst
4 dl vatten
ca 1,5 dl surdeg (om man inte har någon surdeg använd 25 g jäst)
1 msk honung
ca 2 tsk salt
2 rivna äpplen
2 dl grovt rågmjöl
1 dl havregryn
5-8 dl vetemjöl  (fyll på tills du får en smidig deg)
 
Blanda ut  jästen i vatten, 
fyll på med av surdeg. 
Blanda i honung, rivna äpplen, rågmjöl, havregryn och  vetemjöl tills du får en smidig deg. 
Blanda i hop och ställ i kylen tills på morgonen. 
På morgonen tar du upp degen på mjölat bakbord, 
plattar till till en 2 cm hög rektangel med händerna. 
Skär sedan i 10 rutor och  lägg på en plåt. 
Strö lite mjöl över.  Baka av i ugnen på 250 grader 
(sänk värmen då du sätter in dem till ca 225 grader) i ca 13-15 min. 
 
 
 
 
Helglyx på hög nivå är att få ta ut ett nygräddat bröd och ställa på frukostbordet och sedan avnjuta det tillsammans i lugn och ro - utan stress på att ta sig iväg till arbete och skola.
 
 
 
Kvar av helgen är nu endast en och annan brödskalk och måndagen har tagit vid. Men solen skiner och dagen har så här långt bara bjudit på trevligheter! Det tackar jag för!
 
Idag väntar inga större äventyr mer än det som kan uppkomma i en tvättstuga med ett berg av tvätt...haha!
Kan bli nog så spännande.
 
Kram Cecce 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben